Постни соленки със семки без брашно

Наскоро мой приятел ме заведе в едно прекрасно магазинче в Лозенец, което се казва Невястата и предлага огромна селекция от всякакви прясно приготвени и произведени от български производители здравословни вкуснотии и напитки. Там официално приготвят и най-вкусното кокосово лате в София! 

Понеже бях страшно прегладняла, но не бях в настроение за сандвич, дамата-вълшебница, която държи магазинчето, ми предложи да пробвам нейните крекери със семена и ядки. Каза ми, че в тях има само сурови ядки, семена, вода, ръжено брашно и сол. Звучеше ми супер. Опитах и онемях. Това моментално стана един от най-любимите ми снаксове, които освен всичко друго са в пълен унисон с начина, по който се храня. 

Опитах да ги приготвя вкъщи, като реших изцяло да пропусна брашното и вместо него да сложа мляно ленено семе и резултатът беше същият. Най-почетният ми дегустатор също моментално полудя по тях и сега ги приготвям в различни вариации поне веднъж седмично.

Днес ти споделям една от тези вариации, която нарекох соленки със семки. Можеш да променяш продуктите и съотношенията между тях, както си поискаш. Можеш да включваш любимите си подправки и дори можеш да ги приготвиш в сладка версия - заменяйки солта с някакъв подсладител по избор. 

Продукти

  • 50г сурово белено слънчогледово семе
  • 50г сурово белено тиквено семе
  • 50г натрошени орехи
  • 4-5 с.л. сусамово семе
  • 3-4 с.л. тахан по избор
  • 50г семена чия
  • 150мл вода
  • 30г мляно ленено семе
  • сол на вкус
  • подправки по избор

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 150 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. Разбъркай всички продукти до хомогенност и ги остави настрани за 10 минути.
  3. Оформи соленки с големина по избор, подреди ги върху тавата и ги изпечи за 20-25 минути докато започнат да се отлепват лесно от хартията. 
  4. Охлади върху решетка и поднеси. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1