
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Преди време си бях купила една опаковка бадемово брашно. Рядко го правя, защото не е най-бюджетната опция за печива, нито пък съм му чааааак толкова голям фен. Допада ми, но спокойно можеш да го заменяш с тиквено, ленено и сусамово брашно в различни печива - получаваш ядковия вкус за части от цената.
И все пак, понякога си позволявам малко по-екзотични съставки и реших, че бадемовото ми брашно заслужава да го употребя подобаващо и да спретна с него нещо наистина впечатляващо с него.
За да постигна интензивно ядков вкус, реших да наблегна на изцяло ядкови компоненти в сладкиша. В състава му включих тахан и натрошени бадеми, което допринесе за феноменална текстура и цялостно ядково усещане.
Подсладих с нектар от кокос, но спокойно можеш да го замениш буквално с всеки течен подсладител, с който разполагаш.
Продукти
- 200г бадемово брашно (по желание замени с овесени ядки, овесени трици или друго брашно по избор)
- 100г натрошени бадеми
- 50 мл. тахан по избор
- 50 мл. кокосов нектар или повече по желание (можеш да замениш с кленов сироп, нектар от агаве, петмез от фурми, меласа или пюрирани сушени плодове без добавена захар)
- 50г горски плодове по избор
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 160 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
- Разбъркай всички продукти за сладкиша до хомогенност и прехвърли сместа върху хартията.
- С пръсти разточи сместа, така че да се получи блат с дебелина около 1,5 - 2 см.
- Изпечи сладкиша за 20 - 25 минути или докато започне да се отделя лесно от хартията.
- Охлади напълно и нарежи.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: