Свежа лятна салата с печена сьомга и пресни зеленчуци

Какво хапваме у дома през лятото?

Напоследък съм на вълна салати. В бесните жеги ми се хапват неща, които се приготвят лесно и бързо, засищат ме, но същевременно са леки и свежи.

Имайки предвид, че поради различни съображения от известно време експериментирам с хранене без млечни продукти, тараторът автоматично отпада като опция за мен, поне за момента. Затова пък въображението ми постоянно измисля различни салатени комбинации. Като днешната.

Щастлива и безкрайно благодарна съм, че все още имам баба и дядо, които се грижат за прекрасна, огромна и пищна градина и всяко лято ме зареждат с всякакви пресни плодове и зеленчуци, в чието качество съм напълно сигурна.

За съжаление обаче, баба и дядо не живеят никак близо и в голяма част от времето ми се налага да взимам отговорното решение от къде да купувам плодовете и зеленчуците, които хапваме у дома.

Дълго време бях вманиачена да обикалям по столичните зеленчукови пазари в търсене на качествени родни плодове и зеленчуци. Понякога откривах, друг път се примирявах с прилично изглеждащи турски домати и гръцки краставици.

Но обективната реалност е, че малко от нас могат да си позволяват подобни логистични приключения постоянно. Самата аз вече не успявам. Времето ни е ограничено и когато в края на работния ден сме гладни и изморени и просто трябва да направим бърз пазар, за да се приберем и тепърва да започнем да приготвяме вечерята, имаме нужда от оптимални решения.

Затова и от позицията на човек с динамично ежедневие винаги се стремя да комбинирам удобството и улеснението ми като потребител с качеството на продуктите, които пазарувам. Точно заради това за пръв път още през миналата година приех предизвикателството на моите приятели от BILLA да се запозная с тяхната инициатива „BILLA Градини“ и с програмата им за намаляване на пестицидите. Тази година – инициативата се развива с още по-голяма скорост.

Почти мога да прочета мислите ти. „Какво ми ги рекламираш тия, плодовете и зеленчуците в големите вериги са ужасни!“

И за да съм напълно откровена, самата аз дълго време бях скептична и резервирана към идеята, защото съм имала многократни неуспешни опити да пазарувам качествени български плодове и зеленчуци от големи хранителни магазини.

Но аз съм човек, който се стреми да бъде постоянно любопитен и редовно поставям под съмнение убежденията си, защото само така не спирам да научавам нови неща и да се усъвършенствам. А като приятен страничен ефект – да се грижа все по-добре за храненето си и за качеството на продуктите, за които избирам да харча парите си. Именно затова реших да дам шанс и да се поинтересувам какво изобщо означава тази програма за намаляване на пестицидите. 

Какво означава програмата за намаляване на пестицидите?

Инициативата „BILLA Градини“ се ражда през 2014. Постепенно концепцията се развива и се превръща в национална кампания. Към днешна дата, 30 внимателно подбрани български производители отглеждат и обгрижват плодове и зеленчуци специално за BILLA в повече от 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата България.

Всички плодове и зеленчуци са с гарантирано качество и вкус не само заради внимателно подбраните сортове и семена, а и заради положените за тях грижи, както от земеделските производители, така и от експертите на BILLA, които контролират качеството на продукцията от момента на засаждането до опаковането, транспорта и съхранението на плодовете и зеленчуците в магазините.

Програмата за намаляване на пестициди на BILLA гарантира, че продуктите, които попадат на нашите трапези, са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци.

Днешната салата приготвих с почти 100% български зеленчуци с марка BILLA Градини и със сигурност мога да кажа, че вкусът им се доближава максимално до онези от градината на баба и дядо. И понеже винаги се опитвам да включвам и източник на протеин в салатите си, останалата от предната вечер печена сьомга беше перфектният завършек на моята богата и засищаща салата.

Ето всичко, което включих в нея:

Продукти

 • Печена сьомга
 • Чери домати
 • Маслини без костилка
 • Краставица
 • Нахут
 • Бейби листа от червена и зелена салата
 • Сок от прясно изцеден лимон
 • Червено цвекло
 • Сол
 • Подправки на вкус
 • Зехтин по желание

Начин на приготвяне

 1. Измий и нарежи всички зеленчуци.
 2. Нарежи сьомгата на кубчета.
 3. Разбъркай всички продукти, овкуси по желание и поднеси.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1