
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Все по-рядко споделям рецепти за десерти. Особено пък сложни и отнемащи много време и продукти. Причината е, че през последните няколко години Foodie Boulevard еволюира и се превърна от кулинарен блог в интерактивна платформа, която помага на заетите хора да се грижат за здравето си с удоволствие. А храната - тя е просто стратегически партньор в тези грижи.
Именно затова по-голямата част от идеите, които можеш да откриеш на сайта, са за адаптивни рецепти, които се приготвят за по-малко от 30 минути, за по-малко от 10 лв. и с напълно базови (дори никакви) умения в кухнята. Импровизациите винаги са препоръчителни, експериментите са почти задължителни и основната цел е да ти помогна да улесниш и ускориш готвенето, за да осъзнаеш, че няма нужда то да бъде досадна и времеемка домакинска дейност.
Днешната идея е малко по-различна. Много по-различна.
Тя е за торта. За шоколадова торта. За шоколадова сладоледена торта. С лешници. И банани. И кокос. И останах без дъх.
А иначе:
- без захар
- без брашно
- без масло
Няма да те убеждавам, че си струва да я пробваш. Просто ще те поканя да видиш всичко, което има в нея и ще те оставя да прецениш дали да си подариш този празник за сетивата.
Продукти
За основата:
- 50г неподсладени оризовки
- 150г орехи
- 15 сочни фурми без костилка
- 3-4 с.л. тахан по избор (при нужда за допълнително слепване на основата)
За шоколадовия крем:
- 3 банана
- 200г сурови лешници, накиснати във вода за 1 нощ и отцедени
- 200 мл. петмез от фурми (по желание замени с мед, кленов сироп, кокосов нектар, оризов сироп или друг течен подсладител по избор)
- 200г кокосов крем (или гъста кокосова сметана)
- 200 мл. тахан по избор (аз използвах от тиквено семе)
- 5-6 с.л. какао
- 150 мл. прясно мляко (растително или животинско по избор)
- 20г желатин (2 стандартни малки пакетчета) + 50 мл. вода
За червения слой:
- 500г ягоди
- 1 с.л. петмез от фурми
- 1 с.л. желатин + 25 мл. студена вода
Декорация по желание
Начин на приготвяне
За основата:
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за основата.
- Застели дъното на разглабяща се форма за торта с алуминиево фолио или подложи хартия за печене.
- Оформи лепкаво тесто от продуктите.
- Разпредели тестото по дъното и стените на формата, така че да се образува плътен борд с дебелина около 1,5 - 2 см.
- Прибери основата в хладилника докато приготвиш крема.
За шоколадовия крем:
- Разтвори желатина във водата според указанията на опаковката.
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за крема без желатина до гладко (може да отнеме няколко минути).
- Постепенно добави желатина към крема и бъркай енергично до пълното му усвояване.
- Изсипи шоколадовия крем върху основата и прибери в камерата за час, час и половина, докато тортата се стегне достатъчно.
За червения слой:
- Разтвори желатина във водата според инструкциите на опаковката.
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай ягодите с петмеза.
- Добави желатина към ягодовата смес и разбъркай добре.
- Изсипи червения слой върху шоколадовия крем и остави да се желира преди да декорираш.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: