Сладолетена шоколадова торта с лешници

Все по-рядко споделям рецепти за десерти. Особено пък сложни и отнемащи много време и продукти. Причината е, че през последните няколко години Foodie Boulevard еволюира и се превърна от кулинарен блог в интерактивна платформа, която помага на заетите хора да се грижат за здравето си с удоволствие. А храната - тя е просто стратегически партньор в тези грижи. 

Именно затова по-голямата част от идеите, които можеш да откриеш на сайта, са за адаптивни рецепти, които се приготвят за по-малко от 30 минути, за по-малко от 10 лв. и с напълно базови (дори никакви) умения в кухнята. Импровизациите винаги са препоръчителни, експериментите са почти задължителни и основната цел е да ти помогна да улесниш и ускориш готвенето, за да осъзнаеш, че няма нужда то да бъде досадна и времеемка домакинска дейност. 

Днешната идея е малко по-различна. Много по-различна. 

Тя е за торта. За шоколадова торта. За шоколадова сладоледена торта. С лешници. И банани. И кокос. И останах без дъх. 

А иначе: 

  • без захар
  • без брашно
  • без масло

Няма да те убеждавам, че си струва да я пробваш. Просто ще те поканя да видиш всичко, което има в нея и ще те оставя да прецениш дали да си подариш този празник за сетивата. 

 

Продукти

За основата: 

  • 50г неподсладени оризовки
  • 150г орехи
  • 15 сочни фурми без костилка
  • 3-4 с.л. тахан по избор (при нужда за допълнително слепване на основата) 

За шоколадовия крем: 

  • 3 банана
  • 200г сурови лешници, накиснати във вода за 1 нощ и отцедени
  • 200 мл. петмез от фурми (по желание замени с мед, кленов сироп, кокосов нектар, оризов сироп или друг течен подсладител по избор)
  • 200г кокосов крем (или гъста кокосова сметана)
  • 200 мл. тахан по избор (аз използвах от тиквено семе)
  • 5-6 с.л. какао
  • 150 мл. прясно мляко (растително или животинско по избор)
  • 20г желатин (2 стандартни малки пакетчета) + 50 мл. вода

За червения слой: 

  • 500г ягоди
  • 1 с.л. петмез от фурми
  • 1 с.л. желатин + 25 мл. студена вода

Декорация по желание

Начин на приготвяне

За основата:

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за основата. 
  2. Застели дъното на разглабяща се форма за торта с алуминиево фолио или подложи хартия за печене.
  3. Оформи лепкаво тесто от продуктите.
  4. Разпредели тестото по дъното и стените на формата, така че да се образува плътен борд с дебелина около 1,5 - 2 см.
  5. Прибери основата в хладилника докато приготвиш крема.

За шоколадовия крем:

  1. Разтвори желатина във водата според указанията на опаковката.
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за крема без желатина до гладко (може да отнеме няколко минути).
  3. Постепенно добави желатина към крема и бъркай енергично до пълното му усвояване. 
  4. Изсипи шоколадовия крем върху основата и прибери в камерата за час, час и половина, докато тортата се стегне достатъчно.

За червения слой:

  1. Разтвори желатина във водата според инструкциите на опаковката.
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай ягодите с петмеза. 
  3. Добави желатина към ягодовата смес и разбъркай добре. 
  4. Изсипи червения слой върху шоколадовия крем и остави да се желира преди да декорираш. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1