Безглутеново шоколадово суфле с нерафинирана захар

Ако следиш Foodie Boulevard, вероятно знаеш, че никога не готвя по чужди рецепти, а винаги създавам свои.

Всяко ястие, което можеш да откриеш на сайта, е измислено и създадено без предварителен план - според това с какви продукти съм разполагала в конкретния момент и в какво настроение съм била.

Днешното предложение е малко по-различно. 

Макар рецептата да е изцяло моя, тя беше вдъхновена от няколко класически рецепти за шоколадови суфлета, които проучих предварително. Бях предизвикана от втория си най-почетен дегустатор (моя по-малък брат) да приготвя лава кейк (другото име на шоколадовото суфле). 

Винаги съм мислела, че този десерт се приготвя много сложно, изисква страшно много прецизност в спазването на продуктите и процеса на приготвяне и изобщо, че не е за аматьор като мен. И съответно никога не бях опитвала да го приготвя. 

Този път реших да рискувам и в типично свой стил да импровизирам.

  • Водех се по типа продукти, които повечето рецепти за шоколадови суфлета онлайн цитираха като необходими, но ги адаптирах, така че да паснат на моя начин на хранене.
  • Водех се от цитираните количества, температура и време на печене, но много внимателно "четях" ситуацията пред себе си, за да преценя как да оптимизирам приготвянето. 

С цитираните продукти приготвих достатъчно смес като за 12 суфлета. Първоначално изпекох само едно, за да проверя колко минути на печене са нужни, за да стане суфлето хрупкаво отвън, но да остане със сочна сърцевина. 

Ако за пръв път чуваш за този десерт, важно е да знаеш, че той се поднася току-що изпечен, докато е още топъл и се гарнира с топка сладолед. Целта е да се получи симбиоза между горещото суфле и ледения сладолед, който постепенно да се разтопи върху хрупкавата основа. Изобщо, рай. 

През последните 6-7 години съм приготвила хиляди различни сладки и солени ястия. Без да преувеличавам. Много от тях са ставали хитове сред доста предизвикателни дегустатори. Но този път имах едно много особено усещане за това как ще се приеме това суфле. 

Приготвих достатъчно голямо количество, за да могат доста хора да го дегустират. Резултатът беше, че най-почетният ми дегустатор, неговите сестри близначки, брат ми и двама от най-близките ми приятели бяха единодушни - това е най-вкусното нещо, което някога съм приготвяла. 

И тук идва най-важното - това суфле има място в едно пълноценно хранене, и то дори безглутеново. То не съдържа бяла захар, бяло брашно и краве масло. То съдържа техни алтернативи, които превръщат този десерт в нещо, на което можеш да се насладиш с чиста съвест. 

Приготвянето се оказа много по-лесно, отколкото очаквах. Можеш да приготвиш по-голямо количество от сместа, да я порционираш и да я съхраняваш в хладилника или в камерата, докато дойде време да приготвиш десерта за някой специален гост. 

Традиционно окуражавам всеки да адаптира и експериментира с предложените тук рецепти, за да ги напасне според своите нужди, предпочитания, цели и възможности. Този път те съветвам поне веднъж да приготвиш суфлето по начина, който съм описала тук.

Ако си любител на интензивно шоколадовите десерти, но се стремиш да се храниш балансирано, подозирам, че това суфле може моментално да стане един от любимите ти десерти, който да приготвяш отново и отново и с който да впечатляваш всякакви критични и скептични дегустатори. 

Продукти

За суфлето (12 броя):

  • 200г черен белгийски шоколад (70%)
  • 200г биволско масло
  • 7 средно големи яйца
  • 270г нерафинирана тръстикова захар
  • 125г оризово брашно
  • 50г неподсладено какао

За сладоледа:

  • 200г крем от кокос
  • 100 мл. кокосово масло
  • 100 мл. бадемово алтернатива на прясно мляко
  • 25 фурми без костилка
  • 50г орехи, натрошени

Начин на приготвяне

За сладоледа:

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сладоледа без орехите до пълна хомогенност (може да отнеме няколко минути).
  2. Добави орехите към сместа и разбъркай на ръка.
  3. Прехвърли сместа във формички по избор и замрази за около 1,5 – 2 часа (или консумирай веднага като крем).

За суфлето:

  1. Загрей вода в средно голяма тенджера до кипване. Върху тенджерата постави огнеупорен съд, а в него постави маслото и шоколада.
  2. Бъркай маслото и шоколада до пълното им разтопяване. Сместа трябва да бъде напълно хомогенна.
  3. Междувременно разбий яйцата със захарта на пяна. 
  4. Постепенно добави брашното и какаото към яйчената смес и разбъркай добре. 
  5. Бавно добави разтопеното масло и шоколада към горната смес като не спираш да бъркаш през цялото време. 
  6. Загрей фурната на 225 градуса. 
  7. Намазни формички по избор (можеш да използваш алуминиеви или метални/ силиконови за многократна употреба) и ги поръси с малко какао.
  8. Разпредели сместа за суфлето във формичките.
  9. Сложи суфлетата да се пекат, като времето на печене зависи от големината на формичките. За да прецениш времето, след 10тата минута отвори фурната и леко докосни суфлетата - ако са съвсем меки - значи им трябват още 2-3 минути. Колкото по-дълго се пекат суфлетата, толкова по-малко течна сърцевина ще остане в центъра им. 
  10. Извади суфлетата от фурната, внимателно ги освободи от формичките и поднеси веднага (ако оставиш суфлетата да се охладят - течната сърцевина по всяка вероятност ще се втвърди).
  11. Аранжирай всяко суфле с топка сладолед и декорация по избор. 
  12. Поднеси веднага и се наслади!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1