Отворен зеленчуков омлет с веган кашкавал и печурки

От малко повече от половин година се опитвам да се храня изцяло без млечни продукти заради досаден проблем с кожата, който ме мъчи от пубертета.

След като доста специалисти споделиха подозрения за евентуална връзка между млечните продукти и проблема, реших да приема това като предизвикателство.

От една страна тествам теорията им, от друга страна откривам различни алтернативи на любимите си млечни продукти, с които да продължа да се наслаждавам на някои от любимите си ястия. 

Днешният отворен омлет е чудесен пример точно за любимо мое ястие, което в миналото приготвях със съвсем класически кашкавал от краве или овче мляко. От края на 2018 обаче съм луд фен на една конкретна марка растителни алтернативи на млечни продукти, чиито "кашкавали" и "сирена" се харесват у дома до степен, че дори най-почетният ми дегустатор вече си ги поръчва, вместо "оригиналите". 

Марката, която ползвам редовно, е Violife и предлага огромен асортимент от растителни алтернативи на сирене и кашкавал, в които не се съдържат глутен, соя, лактоза, гмо, мляко, млечни продукти и палмово масло. 

Любимата ми разновидност растителен кашкавал е ето този, като именно той е главен герой в днешния омлет. 

Реших да разкажа за тази марка и продуктите, които предлага, абсолютно безвъзмездно, защото за мен те улесниха безкрайно опитите да елиминирам млечните продукти от храненето си. Вкусът се доближава изключително много до оригиналния, а поведението по време на печене, конкретно на кашкавала, е абсолютно идентично на класическия. 

Продукти

За 2 порции:

  • 6 яйца
  • шепа спанак
  • шепа маслини без костилка, нарязани на шайби
  • 2-3 печурки, нарязани на шайби
  • 1/3 чушка, нарязана на шайби
  • 50г растителен кашкавал (по желание използвай класически), настърган

Начин на приготвяне

  1. Постави дълбок тиган с незалепващо покритие (или намазни леко при нужда) върху котлона и загрей на слаба до средна степен (при мен - 3 от 9).
  2. Разбъркай всички продукти до хомогенност.
  3. Изсипи сместа в тигана и захлупи с капак. 
  4. Изпечи омлета под капака за няколко минути без да го обръщаш. 
  5. С помощта на силиконова шпатула внимателно извади омлета, нарежи по желание и поднеси. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1