Безглутенова веган пица с основа от банан и кокос

Преди няколко седмици имах удоволствието да присъствам на White Dinner Sofia 2019 като част от голяма компания, от която познавах само двама души. 

Всеки от нас си имаше някакви задачи и аз - неизненадващо бях отговорника по храната ;) 

Трябваше да приготвя ястия за хора, които не познавах, нито пък познавах техните хранителни навици и предпочитания. Концепцията ми беше да създам разнообразни сладки и солени ястия, които потенциално биха се харесали на хора с много различни вкусове. Един от другите изявени кулинари от компанията прояви желание да се погрижи за мръвката, така че аз имах свободата да се фокусирам върху нещата, които правя най-добре - богати предястия, сочни безмесни основни ястия, разядки и десерти. 

Днешната сладка пица беше един от десертите, които приготвих. И стана хит! 

Оказа се, че сред компанията има хора, които не консумират глутен, така че решението ми да приготвя безглутенов и постен десерт беше тотално попадение. 

Продукти

За 8 парчета:

За основата:

  • 2 банана
  • 100г оризово брашно (по желание замени с кокосово или друго) 
  • 20г кокосови стърготини
  • 2 с.л. кокосово масло

За топинга:

  • 1/2 банан
  • 5-6 фурми без костилка
  • 4 с.л. тахан от черен сусам

Декорация:

  • банан
  • авокадо
  • малини
  • боровинки
  • орехи
  • кокосови стърготини

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 160 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене. 
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за основата до хомогенност.
  3. Прехвърли горната смес върху хартията и оформи блат с пръсти (дебелината да е около 1 см).
  4. Изпечи основата за 15-20 минути или докато започне да придобива приятен загар. 
  5. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за топинга. 
  6. Извади основата от фурната, остави я да се охлади и внимателно отстрани от хартията.
  7. Намажи основата с топинга.
  8. Декорирай, нарежи и поднеси! 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1