Мини тортия с тиквено семе, домат и печурки

Тортията е традиционен испански омлет, който се приготвя с картофи. В класическата си версия. Моята версия реших да приготвя с комбинация от различни сезонни зеленчуци, като главен герой беше тиквичката.

Разбира се, вместо тиквичка можеш да използваш настърган морков, сладък картоф, целина, червено цвекло, тиква, пащърнак и всеки подобен зеленчук, който можеш да настържеш (може би без краставица и репичка). 

Ако не разполагаш с малък тиган, можеш да приготвиш една голяма тортия от всички продукти. Разликата ще бъде в печенето - ще отнеме малко по-дълго и е добре да се случи на слаб котлон, за да не загори долната част на тортията. 

По желание можеш да добавиш сирене и всякакви допълнителни овкусяващи продукти, по които си падаш. 

Продукти

За 5 тортии:

  • 150 г тиквичка, настъргана
  • 5 яйца
  • 2 печурки, нарязани на кубчета
  • 1/2 домат, нарязан на кубчета
  • 3-4 маслини, нарязани на шайби
  • 4 с.л. мляно ленено семе
  • 50г кашкавал (растителен или животински)
  • шепа тиквено семе
  • сол на вкус 
  • чушка за декорация

Начин на приготвяне

  1. Загрей тиган с малък диаметър и незалепващо покритие върху среден слаб до среден котлон (при мен - 3 от 9).
  2. Разбъркай всички продукти и изсипи част от сместа в тигана.
  3. Декорирай по желание, покрий с чиния и изпечи за 3-4 минути без да обръщаш.
  4. Внимателно отстрани тортията от тигана със силиконова шпатула и прехвърли в чиния.
  5. Повтори горните стъпки до изчерпване на сместа. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1