Kокосов сладолед с бадемова нотка, орехи и фурми

Лятото е любимият ми сезон за експерименти с десерти. Наличието на разнообразни пресни, местни и свежи плодове катализира въображението ми и ме провокира да създавам сладки изкушения, които са в унисон с личните ми предпочитания и са пълноценни за организма ми.

Едно време имах доста сериозна зависимост към сладоледите. И като казвам сериозна, имам предвид, че можех без никакъв проблем да изям една половинкилограмова кутия сладолед на едно сядане. Както може да се предположи, това не се отразяваше никак добре нито на кръвната ми захар, нито на визията ми.

В последствие започнах да проявявам все по-осезаемо любопитство към пълноценното и балансирано хранене. С времето осъзнах, че вкусната храна, която гъделичка сетивата ми, изобщо няма нужда да бъде пълна с продукти, които ме ужасяват.

Така започнах да комбинирам различни съставки, да се заигравам с приятни вкусове и текстури и да сглабям ястия, които бяха на първо място вкусни, но освен това като приятен страничен ефект зареждаха организма ми с всякакви полезни вещества и не ме караха да се чувствам виновна.

Няколко години по-късно, на страниците на www.foodieboulevard.bg , както и в дебютната ми книга Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения могат да бъдат открити стотици адаптивни рецепти за всякакви ястия, които се приготвят лесно, бързо, бюджетно и най-вече – илюстрират, че пълноценната храна може да бъде безкомпромисно вкусна.

Моите хранителни навици са еволюирали много през последните години и са се трансформирали многократно в зависимост от различните експерименти, които редовно правя.

Правила съм експерименти с цел оптимизиране на бюджета за храна.

Правила съм експерименти с цел създаване на максимално разнообразни ястия с минимален брой продукти.

Експерименти с цел приготвяне на най-много ястия за минимално време.

Експерименти с цел изключване на млечните продукти и какво ли още не.

Причината да избера да се храня без млечни продукти беше дългогодишната ми битка с проблемната кожа, която доста специалисти свързваха потенциално с приема на млечни продукти.

Макар в началото да не можех да си представя как ще изключа тази огромна група продукти и да ми звучеше много плашещо да променя тотално начина си на готвене и хранене, в последствие се оказа, че притесненията ми са били напълно напразни.

Много бързо успях да открия в търговската мрежа прекрасни алтернативи на почти всички млечни продукти, които обожавах. Това ми позволи да продължа да се наслаждавам на любимите си ястия, правейки още по-смели и забавни експерименти с всякакви продукти на растителна основа, които изумително много се доближаваха като преживяване за сетивата до така любимите ми млечни продукти.

Имах подобен опит със сирената и кашкавалите на растителна основа, с подквасените растителни млека и, разбира се, с растителните алтернативи на прясното мляко.

Като човек, който не може да започне деня си без чаша лате, за мен беше изключително важно да попадна на алтернатива на прясното мляко, от която се получава истински вкусно лате. Не беше лесно. Тествах доста марки и различни разновидности (кокосови, соеви, овесени и какви ли още не) и ми отне няколко месеца да открия три марки, чиито растителни алтернативи на прясното мляко постигаха текстурата и вкуса на латето, които ми допадаха откровено.

Една от тези марки беше Joya и по-конкретно – тяхната бадемова напитка, с която баристите в любимото ми Green Deli кафене на булевард Ал. Стамболийски в София приготвяха латето от известно време.

Точно затова, когато от Joya ме предизвикаха да се развихря и да провокирам въображението си да измисли някакво обезоръжаващо вкусно изкушение с някоя от техните напитки, съгласието дойде почти моментално.

Тъй като вече имах опит с този вкус и текстура, реших да се заиграя с бадемовата им напитка с калций без добавена захар и у дома.

Бях решила да спретна някакъв десерт, защото предстоеше брат ми да се върне от чужбина и исках да го изненадам с нещо специално.

Той си беше поръчал да му приготвя шоколадово суфле, а къде се е чуло и видяло да се поднася горещо шоколадово суфле без сладолед за компания? Така че беше ясно – реших да направя сладолед с бадемовото мляко.

Точно така се роди това феноменално изкушение, което ти споделям днес. Истината е, че бях скептична. Домашните сладоледи са специфични, защото винаги го има риска от кристализиране или блудкавост. Но още щом опитах сместа преди да я замразя ми стана ясно, че съм създала нещо, което ще се приготвя отново и отново, колкото и да не ми допада да приготвям едни и същи рецепти повече от веднъж.

Резулатът беше изумителен. Сладоледът беше съвършената компания за това безглутеново шоколадово суфле с биволско масло, което виждаш тук. А с остатъка от млякото си приготвих...крем супа ???? Бях задушила червено цвекло, тиквичка и морков и много ми се хапваше нещо свежо за обяд. Към тях добавих мляко, сол, ½ авокадо и малко вода за разреждане, блендирах и се насладих на бадемово-зеленчукова крем супа.

Изобщо, въображение да има човек – експериментите са безгранични. А как приготвих сладоледа – виж тук:

Продукти

  • 200г крем от кокос 
  • 100 мл. кокосово масло
  • 100 мл. бадемова алтернатива на прясно мляко 
  • 20 фурми без костилка
  • 50г орехи, натрошени

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сладоледа без орехите до пълна хомогенност (може да отнеме няколко минути).
  2. Добави орехите към сместа и разбъркай на ръка.
  3. Прехвърли сместа във формички по избор и замрази за около 1,5 – 2 часа (или консумирай веднага като крем).
  4. Декорирай и поднеси!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1