Пилешки гнезда с овесени ядки, спанак и печурки

Ако обичаш да се наслаждаваш на вкусна и пълноценна храна, вероятно пролетта и лятото са ти доста любимит сезони. Освен чудесно време за дълги разходки, те създават предпоставки за приключения в кухнята, смели импровизации и създаване на всякакви апетитни вкуснотии с всякакви сочни, пресни и местни зеленчуци.

Как да придадеш ново амплоа на любима традиционна храна?

Ако пилешките гърди имат дежурно място в менюто ти, вероятно от време на време ти се иска по някакъв начин да разнообразяваш вкуса им. И тук в роля влиза силата на творческото готвене!

Ето една свежа и доста нетрадиционна идея как да приготвиш пилешките гърди по начин, който тотално ще промени представата ти какъв вкус може да има нещо толкова традиционно – сочни пилешки гнезда.

Гнездата се приготвят изключително лесно и предоставят огромна свобода за импровизации и адаптации.

Силата на творческото готвене!

Когато си свикнал да приготвяш дадено ястие по някакъв начин, съзнанието ти в голяма степен действа на автопилот и дори не поставя под съмнение процеса и подхода който използваш. Творческото готвене стимулира креативността ти в кухнята и ти помага да се забавляваш докато създаваш пълноценна и вкусна храна, която „чупи“ правилата, нарушава познатото и в крайна сметка подарява вълнуващо преживяване на небцето ти.

Тези гнезда са чудесна илюстрация как можеш да разнообразиш нещо традиционно като пилешките гърди и да ги превърнеш в тоталено различно ястие. И това разнообразяване всъщност се получава невероятно лесно!

При приготвянето на гнездата има само две важни неща:

  • За компания на пилешките гърди избери спомагателни продукти, с които да „построиш“ гнездата. Сред спомагателните продукти трябва да има някакъв сух продукт (овесени ядки, брашно, овесени трици, мляно ленено семе и т.н) и някакъв лепкав продукт (яйца, тахан, накиснато във вода мляно ленено семе и т.н.). Овкусяването е изцяло въпрос на личен избор. За постигане на приятен естествено жълтеникав цвят – използвай куркума. За червеникав – добави червен пипер. За зеленикав – любимите си подправки със зелен цвят.
  • Създай плънка според личните си предпочитания и наличните в момента продукти, като за основа можеш да използваш свежи пролетни зелении (спанак, лапад, киселец, кейл), които да блендираш с продукт по избор (нахут от буркан, извара, рикота, заквасена сметана, тофу и т.н.) и да овкусиш по желание. Ако си падаш по хрупкавата нотка, добави и шепа сурови ядки към продуктите за плънката. Овкусяването и тук е според твоите предпочитания.

Какъв е процесът?

Фундаменталната разлика между гнездада и една класическа пилешка пържола от пилешки гърди е, че при гнездата месото се нарязва на кубчета и се комбинира със спомагателните продукти, които допринасят за богатството във вкуса и текстурата на крайното вкусно творение. Това комбиниране на практика представлява сглобяване на продуктите в нещо тотално различно, което все пак е базирано на нещо класическо и добре познато. И най-хубавото е, че не ти трябва месомелачка или уред за кайма. Съвсем лесно можеш да нарежеш гърдите на ръка.

Продукти

За гнездата:

За плънката:

  • 50г спанак
  • 50г нахут от буркан
  • 1-2 печурки
  • Сол на вкус
  • Подправки по избор

 

По желание: жълтък за декорация в центъра на гнездата

Подправки: по избор

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. Нарежи пилешките гърди на кубчета.
  3. Разбъркай пилешките кубчета, овесените ядки, двете яйца и солта до постигане на еднородна смес.
  4. Оформи кюфтенца от горната смес, подреди ги в тавата и притисни центъра на всяко кюфтенце с пръст, така че да оформиш гнездо.
  5. Изпечи гнездата за 20 минути или до златисто.
  6. За плънката: с помощта на чопър, блендер или кухненски робот блендирай продуктите за плънката.
  7. Извади гнездата от фурната и ги напълни с плънката.
  8. По желание добави по един жълтък в центъра на гнездата и ги върни във фурната за още 5-6 минути.
  9. Поднеси гнездата топли.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1