Сочно глазирано пиле с хрупкава коричка

Ако се чудиш дали перфектното ястие съществува – отговорът е категорично „да“! Но той далеч не е еднозначен за всеки човек. Ако обичаш да хапваш повече растителна храна, вероятно идеята ти за перфектното ястие няма да е същата като на някой верен фен на месото.

Но пък ако мисълта за апетитен обяд или вечеря със сочно пиленце в компанията на свежа гарнитура ти звучи апетитно, тук ще откриеш формулата за перфектната версия на тази обезоръжаващо вкусна комбина.

Формулата е съвсем проста – баланс между сочна сърцевина и хрупкава коричка в комбинация с пресни зеленчуци и любимия ти дресинг за салата. Една вкусна симфония, която можеш да овкусиш с любимите си подправки и да поднесеш без съмнение, че ще впечатлиш гладните си дегустатори.

Как да постигнеш перфектната коричка?

Има три лесни стъпки, които ще ти гарантират постигането на перфектната коричка на едно печено пиле:

1. Подготви си глазура по желание.

Тя може да бъде на основата на предварително разтопено масло, гхи или кокосово масло по твой избор, разбъркано с малко сол и любимите ти подправки. За щедрото намазване на цяло пиле със среден размер ще са ти необходими около 7-8 с.л. от сместа.

2. Изпечи в плик за около час.

След като пилето е намазано обилно с глазурата, постави го внимателно в плик за печене и го изпечи за около час на около 160 – 180 градуса, за да избегнеш изгаряне на коричката преди вътрешността да е станала сочна и крехка. 

3. Поднеси го топло!

Пилето е най-вкусно точно след изваждане от фурната. След изваждане от фурната го охлади за не повече от 10 минути и го поднеси в компанията на свежата гарнитура, която ще балансира вкуса и текстурата и ще погъделичка всичките ти сетива.

Продукти

За глазурата:

  • 7 с.л. кокосово масло
  • ½ ч.л. сол
  • 2 с.л. шарена сол или микс червен пипер + куркума + чубрица


За гарнитурата:

  • 1-2 марули (в зависимост от размера)
  • 1 краставица
  • 50г маслини без костилка
  • 50г сладка царевица от буркан
  • Шепа сурово белено слънчогледово семе по желание
  • Сол на вкус
  • Зехтин + лимонов сок за овкусяване

Начин на приготвяне

  1. За пилето: загрей фурната на 180 градуса.
  2. Разтопи маслото и разбъркай всички продукти за глазурата.
  3. С помощта на силиконова четка намажи обилно цялото пиле с глазурата.
  4. Внимателно постави пилето в плик за печене и подпъхни краищата му така, че пилето да се задуши в плика.
  5. Изпечи пилето за около час или докато е напълно крехко.
  6. Междувременно приготви гарнитурата, като нарежеш всички продукти за салатата и ги разбъркаш добре.
  7. Поднеси пилето още топло в компанията на гарнитурата.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1