Шоколадово суфле със смокинов сладолед и малини

Малко по-рано това лято за пръв път в живота си приготвих шоколадово суфле. Рецептата беше експеримент. След като изчетох доста идеи онлайн, сглобих своя интерпретация, като замених някои от продуктите с такива, които кореспондират на моите предпочитания. Например, вместо бяло брашно използвах оризово, така че суфлето да бъде безглутеново. Вместо бяла захар - използвах нерафинирана тръстикова захар. А вместо краве масло - използвах биволско. 

Крайният резултат впечатли абсолютно всички, които го опитаха. И си поискаха още. 

Понеже никак не обичам да приготвям една и съща рецепта два пъти, реших втория път да го приготвя отново с известни промени. 

Вместо нерафинирана тръстикова захар - реших да използвам кокосова. А сладоледената му компания беше от порция обезоръжаващо вкусен смокинов сладолед с ментова нотка. 

Продукти

За суфлето (12 броя):

  • 200г черен шоколад (минимум 70%)
  • 200г биволско масло
  • 7 средно големи яйца
  • 270г кокосова захар
  • 125г оризово брашно
  • 50г неподсладено какао

За сладоледа:

  • 2 банана
  • 10 сушени смокини
  • 4-5 стръкчета прясна мента
  • 50 мл. тахан по избор
  • 50г сурови ядки по избор (орехи, бадеми, лешници)

По желание: малини за декорация 

Начин на приготвяне

За сладоледа:

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сладоледа без ядките до пълна хомогенност (може да отнеме няколко минути).
  2. Добави ядките към сместа и разбъркай на ръка.
  3. Прехвърли сместа във формички по избор и замрази за около 1,5 – 2 часа (или консумирай веднага като крем).

За суфлето:

  1. Загрей вода в средно голяма тенджера до кипване. Върху тенджерата постави огнеупорен съд, а в него постави маслото и шоколада.
  2. Бъркай маслото и шоколада до пълното им разтопяване. Сместа трябва да бъде напълно хомогенна.
  3. Междувременно разбий яйцата със захарта на пяна. 
  4. Постепенно добави брашното и какаото към яйчената смес и разбъркай добре. 
  5. Бавно добави разтопеното масло и шоколада към горната смес като не спираш да бъркаш през цялото време. 
  6. Загрей фурната на 225 градуса. 
  7. Намазни формички по избор (можеш да използваш алуминиеви или метални/ силиконови за многократна употреба) и ги поръси с малко какао.
  8. Разпредели сместа за суфлето във формичките.
  9. Сложи суфлетата да се пекат, като времето на печене зависи от големината на формичките. За да прецениш времето, след 10тата минута отвори фурната и леко докосни суфлетата - ако са съвсем меки - значи им трябват още 2-3 минути. Колкото по-дълго се пекат суфлетата, толкова по-малко течна сърцевина ще остане в центъра им. 
  10. Извади суфлетата от фурната, внимателно ги освободи от формичките и поднеси веднага (ако оставиш суфлетата да се охладят - течната сърцевина по всяка вероятност ще се втвърди).
  11. Аранжирай всяко суфле с топка сладолед и декорация по избор. 
  12. Поднеси веднага и се наслади!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1