Омлетица с овесени ядки и моцарела

Ако и ти като мен имаш нужда от бързи идеи за вечеря, които се приготвят лесно с подръчни продукти и са вкусни и пълноценни за организма - това предложение ще ти е полезно. 

Ако и ти като мен си падаш по яйцата и обичаш омлети - още повече. 

Ако и ти като мен не си най-сръчен при обръщането на омлети и редовно се случва да ги разкъсаш, разцепиш, разсипеш или съсипеш генерално - значи си точно на правилното място! 

Омлетица наричам онези вкусни импровизации, които се приготвят с основните продукти за омлета, следват неговия метод на приготвяне, но приличат на пица и буквално няма какво да им объркаш. При омлетицата няма тесто и месене. Тя се приготвя на котлона - в плитък тиган за палачинки, по възможност с незалепващо покритие. 

С топинга и дори с основните продукти можеш да импровизираш безгранично. Единственото задължително са яйцата, всичко останало е въпрос на възможности и предпочитания. 

Към яйцата трябва да добавиш някакъв "сух" продукт - двете заедно играят ролята на основа на омлетицата. Сухият продукт може да е брашно, пшеничен зародиш, фибри или както в случая - овесени ядки.

Отгоре можеш да сложиш буквално всичко. Лютеница - да! Доматен сос - да! Сирена, кашкавали, меса, маслини, зеленчуци - да, да, да! Ядки и семена - да! Любимите си подправки - задължително! 

Схванеш ли основния принцип на омлетицата, в дома ти никога повече няма да има разкъсан, тъжен и скучен омлет. 

Давай смело с комбинациите и експериментирай докато намериш своя любим вкус :) 

Продукти

За основата:

  • 5 яйца
  • 5 с.л. овесени ядки (по желание замени с овесени трици, пшеничен гранулат, пшеничен зародиш и т.н.)
  • Сол на вкус

Топинг по желание: спанак, чери доматчета, чушка, печурки или други гъби по избор, моцарела или други сирена по избор, сурово белено слънчогледово семе, подправки по избор

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за основата.
  2. Загрей средно дълбок тиган с голям диаметър на слаб до среден котлон (например: степен 3-4 от максимум 9) и леко го намазни.
  3. Изсипи сместа за основата в тигана, захлупи с капак и изпечи за минута.
  4. Върху основата аранжирай продуктите за топинга, захлупи отново и печи до готовност (около 5-6 минути).
  5. Внимателно извади омлетицата от тигана и поднеси.

 

Полезно:

Използването на капак помага температрата да се разпредели равномерно и горната част на омлетицата да се изпече добре. За най-лесно изваждане от тигана – използвай силиконова шпатула.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1