Палачинкова пица с банан и горски плодове

Преди известно време имах период от около няколко месеца, в който закусвах само палачинки. САМО палачинки. Всеки ден. Сега като си спомням, чак не мога да повярвам...

Съвсем логично на сайта можеш да откриеш 20тина различни рецепти за палачинки, а в тефтера ми чакат още поне 50, които все още не съм качила онлайн. 

Казано накратко: май се бях вманиачила. Не, че държах да ям само палачинки за закуска. Просто изведнъж бях осъзнала, че всеки ден мога да си приготвям тотално нова разновидност на палачинките и се бях пристрастила към експериментирането с нетрадиционни брашна, нетрадиционни ядкови "пресни млека", нетрадиционни топинги и гарнитури. Изобщо, беше голям купон. 

И след това ми писна. Нормално. Но пък от време на време продължаваха да ми се ядат палачинки. И затова започнах друг тип импровизации - с палачинкови пици. Днешната идея е точно такава. Прилича на голяма палачинка, но е много по-плътна, сочна и "месеста" от традиционните палачинки. Отгоре е овкусена и декорирана по начин, който наподобява класическите пици - с разнообразни продукти, чиито вкусове се допълват и балансират. 

Резултатът беше толкова задоволителен, че оттогава съм приготвяла над 10 различни вида палачинкови пици, включително безглутенови и веган.

Експериментите със сигурност ще продължат. 

Продукти

  • 5 яйца
  • 1 банан
  • 30г брашно по избор (около 2-3 супени лъжици)
  • Гарнитура по избор (например шайби банан или сезонни плодове, сурови ядки, сушени плодове, тахан, мед и тн.)

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сместа до хомогенност.
  2. В предварително нагорещен на слаб котлон (например: степен 3 от максимум 9) и леко намазнен тиган изсипи сместа и покрий тигана с капак.
  3. Изчакай сместа да се запече за около минута и аранжирай избраните продукти отгоре. Захлупи отново.
  4. Печи сладката пица докато по повърхността се появят балончета – около 4-5 минути.
  5. Внимателно извади от тигана, поднеси върху голяма плоска чиния и нарежи според нуждите.

 

Полезно:

Използването на капак помага температурата да се разпредели равномерно и горната част на пицата да се изпече добре. За най-лесно изваждане на пицата от тигана – използвай силиконова шпатула (подпъхни шпатулата внимателно под изпечената вече пица и я приплъзни в съда, в който ще я сервираш).

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1