Пълнозърнеста бананица с орехи и фурми

През есента на 2018 ме поканиха да водя уикенд рубрика за бързи и пълноценни закуски в едно от предаванията в национален ефир. 

В продължение на 10 епизода имах възможността да споделя някои от най-любимите идеи за закуска от кухнята на Foodie Boulevard. 

Един от най-големите хитове беше ето тази бананица.

Оттогава съм я приготвяла страшно много пъти в най-различни вариации и всеки път резултатите са чудесни. 

Днешната версия приготвих с орехи и фурми. Ако не си падаш по тях, спокойно можеш да използваш своите любими ядки, а за подслаждане - да добавиш всеки подсладител, който харесваш.  

Продукти

  • ½ пакет пълнозърнести кори за баница
  • 2 яйца 
  • 2 банана
  • 10 фурми без костилка или други сушени плодове по желание (количеството зависи от предпочитаната сладост)
  • 50г сурови орехи или други ядки по избор
  • 3-4 с.л. семена чиа при нужда за сгъстяване 

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса и застели плоска тава с хартия за печене.
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай до хомогенност яйцата заедно с бананите, фурмите и канелата. Добави семената чия към горната смес и разбъркай на ръка.
  3. Постави една кора върху тавата, разпредели равномерно част от плънката и поръси с орехи по желание. Повтори до изчерпване на сместа.
  4. Изпечи баницата за 20тина минути или до получаване на златиста коричка.
  5. Охлади леко, нарежи и поднеси.

 

Полезно:

Aко не разполагаш с фурна, можеш да приготвиш баницата и на котлон! Трябва ти само тиган с голям диаметър и дълбочина 4-5 см, както и капак, с който да покриеш тигана, за да се изпече баницата равномерно и от двете страни. Ако избереш да изпечеш баницата в тиган, печи я на слаб до среден котлон (например: степен 3-4 от максимум 9) за 7-10 минути, след това я обърни с помощта на силиконова шпатула или помощна чиния и изпечи и от другата страна за 5-6 минути.

Никога не блендирай семена чия, защото това унищожава свойството на зрънцата да образуват гелообразна течност, когато ги накиснеш в нещо (вода, кисело мляко, прясно мляко). Когато използваш чия – винаги разбърквай на ръка или с миксер, но без ножчета. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1