Сладка пица с овесени ядки без брашно и захар

Това лято е лятото на пиците - сладки, солени, месни, вегетариански, постни, безглутенови и каквито още можеш да си представиш. С брашно, без брашно, с настъргани зеленчуци, с плодове.. 

Изобщо, представата, че има само един правилен начин да си приготвиш пица, е напълно невярна. 

Ако пицата е изкушение, което приемаш като виновно или забранено, аз имам добри новини. Пицата може да съдържа точно тези продукти, които ти е комфортно да консумираш.

Идеята тук е за сладка десертна пица. 

В основата й няма брашно, а овесени ядки. И въпреки че е десерт - захар в нея няма! 

Виж какви продукти сглобих, за да я приготвя и си помисли как можеш да я видоизмениш, така че да ти допадне. 

Продукти

За блата:

  • 250г овесени ядки (по желание замени с мюсли без добавена захар, овесени трици, люспи, пшеничен гранулат или пшеничен зародиш)
  • 3 яйца 
  • 1 банан
  • 150г конфитюр без захар или 10тина фурми без костилка (или други сушени плодове по избор)
  • 2 с.л. кокосово масло (по желание замени с гхи или тахан)

 

Топинг по желание: банан, тахан, мед, авокадо, сезонни плодове по избор

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 160 градуса и застели плоска тава с хартия за печене.
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай до хомогенност банана и конфитюра. Задели половината от получената смес настрани.
  3. Към останалата блендирана бананова смес добави овесените ядки, яйцата и кокосовото масло и разбъркай до хомогенност.
  4. Изсипи горната смес върху застланата с хартия за печене тава и оформи окръжност с дебелина колкото малкия ти пръст. Това ще бъде блатът на пицата.
  5. Изпечи блата за десетина минути, извади го и го намажи с останалта бананово-конфитюрена смес. Върни пицата във фурната и изпечи за още 5-10 минути.
  6. Нарежи банана и подготви останалите продукти за топинга.
  7. Извади пицата от фурната, гарнирай по желание, охлади добре, нарежи и поднеси.

 

Полезно:

Пицата е най-вкусна, когато се поднесе напълно охладена! Можеш в допълнение да я гарнираш с рикота или заквасена сметана, да поръсиш с кокосови стърготини и семена и да я поднесеш както за десерт, така и за закуска!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1