
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Това лято е лятото на пиците - сладки, солени, месни, вегетариански, постни, безглутенови и каквито още можеш да си представиш. С брашно, без брашно, с настъргани зеленчуци, с плодове..
Изобщо, представата, че има само един правилен начин да си приготвиш пица, е напълно невярна.
Ако пицата е изкушение, което приемаш като виновно или забранено, аз имам добри новини. Пицата може да съдържа точно тези продукти, които ти е комфортно да консумираш.
Идеята тук е за сладка десертна пица.
В основата й няма брашно, а овесени ядки. И въпреки че е десерт - захар в нея няма!
Виж какви продукти сглобих, за да я приготвя и си помисли как можеш да я видоизмениш, така че да ти допадне.
Продукти
За блата:
- 250г овесени ядки (по желание замени с мюсли без добавена захар, овесени трици, люспи, пшеничен гранулат или пшеничен зародиш)
- 3 яйца
- 1 банан
- 150г конфитюр без захар или 10тина фурми без костилка (или други сушени плодове по избор)
- 2 с.л. кокосово масло (по желание замени с гхи или тахан)
Топинг по желание: банан, тахан, мед, авокадо, сезонни плодове по избор
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 160 градуса и застели плоска тава с хартия за печене.
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай до хомогенност банана и конфитюра. Задели половината от получената смес настрани.
- Към останалата блендирана бананова смес добави овесените ядки, яйцата и кокосовото масло и разбъркай до хомогенност.
- Изсипи горната смес върху застланата с хартия за печене тава и оформи окръжност с дебелина колкото малкия ти пръст. Това ще бъде блатът на пицата.
- Изпечи блата за десетина минути, извади го и го намажи с останалта бананово-конфитюрена смес. Върни пицата във фурната и изпечи за още 5-10 минути.
- Нарежи банана и подготви останалите продукти за топинга.
- Извади пицата от фурната, гарнирай по желание, охлади добре, нарежи и поднеси.
Полезно:
Пицата е най-вкусна, когато се поднесе напълно охладена! Можеш в допълнение да я гарнираш с рикота или заквасена сметана, да поръсиш с кокосови стърготини и семена и да я поднесеш както за десерт, така и за закуска!