Протеинови макарони с бадемов сос и семена

Никога не съм била фен на пастата. Освен може би като дете. Майка ми правеше божествени макарони на фурна, които тотално ме обезоръжаваха. И в момента си спомням нежния им, топящ се в устата вкус. 

Като пораснах - спрях да ям паста. Не поради най-честите съображения, че в нея има твърде много въглехидрати, а просто защото все не попадах на добре приготвена паста. Докато не започнах да си я приготвям сама. 

Постепенно започнах да се заигравам с различни комбинации, сосове и видове паста. Във времето се оформиха няколко безпрецедентни фаворити, които от време на време приготвям (с известни импровизации, разбира се). 

Тук споделям една вариация, която ще допадне на нисковъглехидратно хранещите се. Ето как можеш да се насладиш на порция макарони и да си набавиш неочаквано високо количество протеин. 

Продукти

  • 100г макарони от боб, нахут или леща (по желание замени с най-обикновени макарони или любимия ти различен вид паста)

 

За соса:

  • 200мл бадемова сметана (по желание замени със заквасена, оризова, соева, овесена, кокосова и т.н.)
  • 3-4 с.л. тахан по избор
  • Сол на вкус
  • Подправки по избор

 

Екстра добавки по желание:

  • 4-5 с.л. конопено семе (по желание замени с ленено, сусамово или маково семе)
  • 50г грах от буркан
  • 4-5 чери доматчета

Начин на приготвяне

  1. Свари макароните според указанието на опаковката. Охлади ги леко и отцеди излишната вода.
  2. В дълбок тиган загрей на среден котлон (например: степен 5 от максимум 9) сметаната, тахана, подправките и солта. Разбъркай добре и готви 4-5 минути. Изключи котлона.
  3. Добави сварените макарони към бадемовия сос, добави гарниращите продукти, разбъркай добре и поднеси.

 

Полезно:

Бърз начин за загряване на вода (ако котлонът ти е немощен и му отнема цяла вечност да набере скорост) е да използваш затоплящата кана. С нейна помощ можеш да загрееш литър вода до кипване за не повече от 2 минути и по този начин да спестиш 10-15 минути, когато разполагаш със супер ограничено време за приготвяне на обяда или вечерята.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1