Шоко-лешник мини палачинки с нежна глазура

Освен любима закуска на мноооого хора, палачинките спокойно могат да влязат в роля на ефектно и стилно предястие, при това приготвено бързо, лесно и бюджетно. 

Ако следиш Foodie Boulevard от известно време, вероятно знаеш, че в сайта има десетки рецепти за всякакви импровизации на тема палачинки. 

Някои от любимите ми са:

Почти всички палачинки, които приготвям, съдържат не повече от 3-4 продукта - за максимално улеснение и минималистичен вкус. 

Тези тук съдържат малко повече продукти, така че ако искаш да ги приготвиш в по-семпъл вариант, можеш да пропуснеш банана и да напаснеш количествата на останалите продукти, така че да получиш смес с консистенция на боза (ако искаш палачинките да са по-тънки) или по-гъста (ако искаш да са по-пухкави и сочни).  

Продукти

За палачинките:

  • 50 мл прясно или ядково мляко по избор
  • 3 яйца
  • 1 банан
  • 60г брашно по избор
  • 30г сурови лешници или други ядки по избор
  • 2 с.л. какао

За топинга:

  • 200г рикота (по желание замени с извара, скир, маскарпоне, заквасена сметана или рикота)
  • 1 добре узряло авокадо
  • Мед или друг подсладител на вкус

Декорация по желание

 

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сместа до хомогенност. Сместа трябва да се получи по-гъста от боза.
  2. В предварително нагорещен на среден котлон (например: степен 4 от максимум 9) и леко намазнен тиган изсипи по 1 с.л. от сместа, за да оформиш няколко малки палачинки (палачинките с по-малък диаметър традиционно са по-лесни за обръщане).
  3. Изпечи палачинките докато по повърхността се появят балончета. Внимателно обърни с помощта на силиконова шпатула и изпечи за 30тина секунди и от другата страна.
  4. Повтори горните две стъпки до изчерпване на сместа.
  5. За топинга: с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай продуктите до хомогенност.
  6. С помощта на шприц или сладкарски пош шприцовай палачинките с топинга.
  7. Декорирай и поднеси.

 

Полезно:

Ако не разполагаш нито с шприц, нито със сладкарски пош, изрежи малко ъгълче от обикновен правоъгълен плик за храна и шприцовай пастета през дупчицата. Декорирай сладките палачинкови хапки с каквото се сетиш! Сезонни плодове, сурови ядки, сушени плодове, семена – всичко изглежда стилно и допринася за постигане на прекрасен фойерверк от вкусове. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1