
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Освен любима закуска на мноооого хора, палачинките спокойно могат да влязат в роля на ефектно и стилно предястие, при това приготвено бързо, лесно и бюджетно.
Ако следиш Foodie Boulevard от известно време, вероятно знаеш, че в сайта има десетки рецепти за всякакви импровизации на тема палачинки.
Някои от любимите ми са:
- Боровинкови палачинки
- Орехови палачинки с канела
- Пълнозърнести бананови палачинки
- Какаови палачинки с тиквено брашно
Почти всички палачинки, които приготвям, съдържат не повече от 3-4 продукта - за максимално улеснение и минималистичен вкус.
Тези тук съдържат малко повече продукти, така че ако искаш да ги приготвиш в по-семпъл вариант, можеш да пропуснеш банана и да напаснеш количествата на останалите продукти, така че да получиш смес с консистенция на боза (ако искаш палачинките да са по-тънки) или по-гъста (ако искаш да са по-пухкави и сочни).
Продукти
За палачинките:
- 50 мл прясно или ядково мляко по избор
- 3 яйца
- 1 банан
- 60г брашно по избор
- 30г сурови лешници или други ядки по избор
- 2 с.л. какао
За топинга:
- 200г рикота (по желание замени с извара, скир, маскарпоне, заквасена сметана или рикота)
- 1 добре узряло авокадо
- Мед или друг подсладител на вкус
Декорация по желание
Начин на приготвяне
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за сместа до хомогенност. Сместа трябва да се получи по-гъста от боза.
- В предварително нагорещен на среден котлон (например: степен 4 от максимум 9) и леко намазнен тиган изсипи по 1 с.л. от сместа, за да оформиш няколко малки палачинки (палачинките с по-малък диаметър традиционно са по-лесни за обръщане).
- Изпечи палачинките докато по повърхността се появят балончета. Внимателно обърни с помощта на силиконова шпатула и изпечи за 30тина секунди и от другата страна.
- Повтори горните две стъпки до изчерпване на сместа.
- За топинга: с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай продуктите до хомогенност.
- С помощта на шприц или сладкарски пош шприцовай палачинките с топинга.
- Декорирай и поднеси.
Полезно:
Ако не разполагаш нито с шприц, нито със сладкарски пош, изрежи малко ъгълче от обикновен правоъгълен плик за храна и шприцовай пастета през дупчицата. Декорирай сладките палачинкови хапки с каквото се сетиш! Сезонни плодове, сурови ядки, сушени плодове, семена – всичко изглежда стилно и допринася за постигане на прекрасен фойерверк от вкусове.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: