
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Една от малкото вкуснотии, които приготвям редовно, почти без да променям оригиналната рецепта, е моята бананица.
Това беше откритието на миналата година и оттогава я хапваме редовно с повод и без повод. Както името подсказва, бананицата е баница, в която има банан. Подслаждането става с фурми или друг подсладител по избор, като човек спокойно може да я приготви без захар.
Тук споделям една нейна вариация, която е подходяща за безглутеново хранене.
Продукти
- 12 оризови кори/листа
- 1 банан
- 2 яйца
- 4 фурми без костилка (или друг подсладител по желание)
- 50г орехи или други сурови ядки по избор
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 160 градуса.
- Застели плитка тава с хартия за печене.
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за плънката.
- Накисни един оризов лист във вода за 30 секунди, след това го постави върху плоска повърхност (например дъска за рязане).
- Намажи листа с 2-3 с.л. от плънката, загъни го наполовина и след това още веднъж или пък го навий на руло.
- Повтори до изчерпване на плънката.
- Изпечи баничките за 10-15 минути или докато започнат да покафеняват приятно.
- Консумирай баничките охладени за максимално удоволствие.
Полезно:
Оризовите кори са чудесен начин да си приготвяш безглутенови вариации на тема баница. Най-хубавото при тях е, че спокойно можеш да ги консумираш и сурови! Така че можеш спокойно да пропуснеш яйцата в рецептата, да блендираш банана и останалите продукти, да навиеш рулцата по желания начин и да им се насладиш мигновено! Оризови кори можеш да намериш в магазини за азиатски стоки, както и в секцията с азиатски продукти в големите вериги хранителни магазини.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: