Печени сладки картофи с козе сирене и розмарин

Преди няколко години за пръв път приготвих сладък картоф за родителите си. Очаквах скептицизъм и недоверие от тяхна страна - доста хора реагират в този дух, когато опитват нещо ново и непознато. 

Родителите ми се влюбиха в сладкия картоф! 

Оттогава започнаха да си го купуват редовно и да си го приготвят по всякакви начини. 

Идеята за запечените шайби сладък картоф с козе сирене и подправки е много подходящ пример как можеш да представиш този зеленчук на хора, които го опитват за пръв път. Освен това е и супер вариант за бързо, лесно и ефектно предястие, с което можеш да почерпиш гостите си на следващото събиране.

Ако не харесваш козе сирене - можеш да използваш всяко друго, което предпочиташ. 

Подправките пък можеш да избереш според личните си предпочитания.

Продукти

  • 1 сладък картоф, обелен и нарязан на тънки шайби
  • 100г козе сирене (или друго по избор), нарязано на шайби
  • Сол на вкус
  • Червен пипер
  • Розмарин

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса.
  2. Застели плитка тава с хартия за печене.
  3. Подреди шайбите сладък картоф върху тавата, а отгоре им постави шайба сирене.
  4. Овкуси по избор.
  5. Изпечи картофените шайби до омекване (около 15-20 минути), извади от фурната, поръси с малко зехтин и поднеси.

 

Полезно:

Ако приготвяш хапките по време на пости, вместо сиренето можеш да използваш тофу. Вместо посочените подправки пък можеш да овкусиш хапките с твоите любими! Ако искаш да придадеш нежен ядков вкус на хапките, вместо със зехтин можеш да ги поръсиш с тахан по избор или пък с ленено масло, орехово масло, тиквено или такова от кайсиеви ядки.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1