Пълнени гъбени шапчици със сирене и спанак

Обожавам да приготвям бързи, лесни и ефектни предястия. Повечето от нас са свикнали, че визуално впечатляващата храна изисква много време за приготвяне, сериозни умения и доста усилия, но това няма нужда непременно да бъде така. 

Тук виждаш един от дежурните хитове на моите партита. Редовно приготвям пълнени печени гъбки за гостите си, защото изглеждат много симпатично, приготвят се лесно и мога да измислям безброй комбинации от плънки. 

Тези гъбки напълних със смес от спанак и сирене, но спокойно можеш да приготвиш изцяло растителна плънка като пасираш например нахут от буркан с малко тахан, сол и лимонов сок. В този случай можеш да изпечеш гъбите предварително, а плънката да добавиш впоследствие, защото тя не изисква термична обработка. 

Ако пък си на месна вълна, разбъркай кайма с настърган кашкавал и едно яйце и напълни гъбките с тази смес. 

Изобщо - представи си, че гъбките са като купички, които можеш да напълниш буквално с каквото се сетиш. 

Действай смело ;) 

Продукти

  • 10 големи печурки
  • 2 яйца
  • 50г сирене (козе, овче, краве, растително или тофу)
  • 2 шепи спанак (по желание замени с кейл или лапад)
  • Сол на вкус

Екстра добавки по желание:

  • Подправки по избор
  • Декорация по желание

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. Почисти гъбите, отстрани пънчетата им и с помощта на лъжица внимателно издълбай кухина в основата.
  3. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай яйцата, сиренето, спанака, солта и подправките.
  4. Напълни кухината на всяка гъба с част от сместа, подреди гъбите в тавата и ги изпечи за 15тина минути или до омекване (гъбите ще пуснат доста течност – нормално е!).

 

Полезно:

Гъбите можеш да напълниш с безкрайно много интересни комбинации от продукти и всеки пък да постигнеш впечатляващ ефект. Вместо предложените тук продукти, можеш да използваш тахан, лютеница, пастет от извара и авокадо, микс сирена или дори пастет от пилешки дробчета. Гъбите са най-вкусни, когато са току-що извадени от фурната и са съвсем топлички и сочни.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1