
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Как ти звучи супа с дехидратирани зеленчуци?
Ако отговорът е "странно" - напълно те разбирам.
Но не бързай.
"Дехидратирани" е другото име на сушените зеленчуци. Дехидратираните или сушените зеленчуци се продават насипно, нарязани са на кубчета и се сваряват за 10тина минути, като крайният резултат на вкус и усещане е досущ като този на пресните зеленчуци.
В някои от големите хранителни вериги можеш да откриеш сушени чушки и домати, но сушените зеленчуци, които имат потенциала тотално да променят начина, по който готвиш, са много по-разнообразни и се намират малко по-трудно.
Ако някога са ти попадали специализирани магазини за насипно кафе, чай, ядки и подправки, това е мястото, където по всяка вероятност можеш да откриеш и голяма разновидност от сушени зеленчуци. Ако живееш в София, подобни магазини има близо до женския пазар, както и на спирката на бул. Ал. Стамболийски, непосредствено до пазар Д. Петков.
Сушените зеленчуци, които можеш да откриеш, включват домати, патладжан, праз лук и стар лук, моркови, целина, чесън, сладка и люта чушка, пащърнак и други. Продават се насипно, като цената варира между около 70 стотинки и 2 лв. за 100 грама. Някои фирми вече предлагат и пакетирани сушени зеленчуци, като например патладжан, морков, домати, чушки и лук.
Спокойно можеш да приготвиш тази супа и със съвсем „нормални“ (т.е. не изсушени) зеленчуци, но удобството на сушените е, че се продават предварително нарязани на кубчета, сваряват се бързо и крайният вкус на супата е досущ като този на супа, приготвена с "нормални" зеленчуци. Точно затова сушените зеленчуци са чудесно решение за моментите, в които нямаш време за подготовка на пресни зеленчуци и продължително, често близо едночасово варене.
Продукти
- 300г микс дехидратирани (сушени) зеленчуци по избор (или пресни)
- 200г печурки, нарязани на кубчета
- 50г оризово фиде (или класическо фиде)
- 1,5л вода
- 3-4 с.л. кокосово масло (зехтин за готвене или гхи по избор)
- 100г киноа, измита и отцедена
- Сол на вкус
- Подправки по избор
Начин на приготвяне
- Постави водата да се загрява на среден котлон (например: степен 5 от максимум 9) в средно голяма тенджера.
- Добави всички продукти без фидето и кокосовото масло, захлупи тенджерата и вари 20-25 минути или до пълно омекване на всички продукти.
- Около 5 минути преди да свалиш супата от котлона добави фидето и кокосовото масло и разбъркай добре.
- Поднеси супата още топла.
Полезно:
Бърз начин за загряване на вода (ако котлонът ти е немощен и му отнема цяла вечност да набере скорост) е да използваш затоплящата кана. С нейна помощ можеш да загрееш литър вода до кипване за не повече от 2 минути и по този начин да спестиш 10-15 минути, когато разполагаш със супер ограничено време за приготвяне на обяда или вечерята.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: