Хрупкави "крънчи" веган соленки със семена и ядки

Ако искаш нещо за хрупане, в което няма брашно и тесто...

...което има високо мазнинно и протеиново съдържание и почти никакви въглехидрати...

...което можеш да използваш като снакс и като бърза закуска в движение...

...тези хрупкави соленки със семена и ядки са нещо, което си струва да опиташ. И най-хубавото е, че можеш да ги приготвиш с абсолютно всички семена и ядки, с които разполагаш - от слънчогледови семена, които струват 0,35лв. за 100г до ядки макадамия, чиято цена е 7лв. за 100г. 

Това беше една от вкуснотиите, които дегустираха посетителите на първата креативна закуска на Foodie Boulevard "Практично готвене за заети хора" в Missia23. 

Единствената досадна част от приготвянето на тези хрупкави, изцяло ядкови соленки е печенето. За да се постигне хрупкав ефект, печенето се случва на ниска температура за доста продължително време, като то варира според размера на соленките. Правилото е - колкото са по-малки и плоски, толкова по-бързо ще станат приятно хрупкави. 

В състава им можеш да включиш любимите си ядки и семена в каквито пропорции прецениш. Съотношението и вида нямат абсолютно никакво значение - във всеки случай соленките ще се получат успешни. 

Овкуси ги с малко сол и любимите си подправки, а ако искаш да повишиш протеиновото им съдържание допълнително - добави към началната смес протеин на прах или някакво високопротеиново ядково брашно. 

Подходящи са както за хрупане пред телевизора и в офиса, така и за бърза закуска в движение. 

Продукти

  • сурово белено слънчогледово семе
  • сурово белено тиквено семе
  • бял, черен и пълнозърнест сусам
  • сурови натрошени орехи
  • мляно ленено семе
  • сол на вкус
  • подправки по избор
  • вода в количество за получаване на лепкава смес

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 150 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. Разбъркай всички продукти до хомогенност и ги остави настрани за 10 минути.
  3. Оформи соленки с големина по избор, подреди ги върху тавата и ги изпечи за 20-25 минути докато започнат да се отлепват лесно от хартията. 
  4. Охлади върху решетка и поднеси. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1