Щастливи бананови палачинки с шарен топинг

През последните години съм приготвила повече вариации на палачинки, отколкото мога да преброя или си спомням изобщо. И всеки път - сътворявам нещо тотално различно и уникално. 

Дали ще оцветя сместа с някой естествен продукт, за да придам на палачинките определен характер и настроение, дали ще добавя нещо нетрадиционно за обогатяване на текстурата или просто ще се заиграя с овкусяването с някой нетрадиционен топинг, за мен тестването на всевъзможни комбинации от цветове, вкусове и текстури при приготвянето на палачинки няма нищо общо с готвене.

За мен това е изкуство - така рисувам, така творя, така забравям, че всъщност създавам храна, а всъщност се фокусирам върху това да претворя вътрешния си свят в нещо, което може да зарадва всички сетива. 

Това беше една от вкуснотиите, които дегустираха посетителите на първата креативна закуска на Foodie Boulevard "Практично готвене за заети хора" в Missia23. И както е видимо - се развихрих сериозно! 

Някой от продуктите са доста нетрадиционни - факт. Също така е факт, че е тотално ненужно да ги включваш в своите палачинки, ако тези комбинации са твърде странни и смели за теб. Имаш опции - придържай се към класическите продукти или пък се гмурни смело в това вкусно приключение и виж какво ще се роди върху твоето бяло платно ;) 

Продукти

От посочените продукти се получиха малко по-малко от 90 мини палачинки 

За основната смес: 

  • 3 яйца
  • 1 голям банан
  • 200 мл. кокосово мляко (или всяко друго по избор)
  • 250г брашно от лимец (или всяко друго)

За зелените палачинки: добавка към горната смес на спирулина и мака до постигане на желания цвят

За черните палачинки: добавка към горната смес на активен въглен до постигане на желания цвят

За жълтите палачинки: добавка към горната смес на куркума, канела и черен пипер (може и без него) до постигане на желания цвят

За топинга:

  • бял: 250г рикота, 3-4 с.л. тахан по избор и мед на вкус (или друг подсладител по желание)
  • черен (веган): черен сусамов тахан, фурми на вкус (около 15 - без костилка), 1 банан
  • жълт (веган): слънчогледов тахан (или всеки друг по избор), куркума за цвят (около 2-3 с.л.), 10 сушени смокини, 100г нахут от буркан, кокосово мляко (за лесно пасиране - около 100 мл. или повече при нужда)

За гарнитурата: 

  • сезонни плодове
  • сушени плодове
  • ядки и семена 

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за основната смес до хомогенност. Сместа трябва да се получи по-гъста от боза.
  2. Раздели сместа на 3 и оцвети всяка част отделно като разбъркаш енергично до пълното усвояване на оцветителя. 
  3. В предварително нагорещен на среден котлон (например: степен 4 от максимум 9) и леко намазнен тиган изсипи по 1 с.л. от сместа, за да оформиш няколко малки палачинки (палачинките с по-малък диаметър традиционно са по-лесни за обръщане).
  4. Изпечи палачинките докато по повърхността се появят балончета. Внимателно обърни с помощта на силиконова шпатула и изпечи за 30тина секунди и от другата страна.
  5. Повтори горните две стъпки до изчерпване на сместа.
  6. За топинга: с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай продуктите до хомогенност.
  7. С помощта на шприц или сладкарски пош шприцовай палачинките с топинга.
  8. Декорирай по желание и поднеси.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1