
от Софи Йотова, чете се за 2 минути
През 2018 направих коледен пост за пръв път в живота си. Изключването на всички животински продукти за месец и половина ми се отрази страхотно и реших да повторя традицията и през 2019.
Точно преди да започна поста, получих приятно предизвикателство от моите приятели от Joya, чиито продукти редовно присъстваха в хладилника ми дълго преди да ми предложат да работим заедно.
Предизвикателството включваше да сътворя някаква постна вкуснотия с любимия си техен продукт, който в моя случай е бадемова напитка на Joya без добавена захар.
Предизвикателството имаше и допълнително условие, което го направи изключително интригуващо за моя приключенски дух в кухнята и невъзможно за отказванe. Mожех да използвам сътворената вкуснотия като илюстрация за едно нетипично предложение на овесените ядки, известни още като овесени люспи или овесен флейкс, които приятелският бранд на Joya – Kölln, предлага на нашия пазар. Challenge accepted!
Овесени ядки хапвам от години. Използвам ги постоянно във всякакви сладки и солени ястия, включително кюфтета, пици, запеканки, сладки, браунита и запеканки.
Харесвам ги, защото са богати на фибри, съдържат една сурия витамини и минерали и са подходящи за консумация както сурови (накиснати в някаква течност), така и след термична обработка.
В овеса се съдържа голямо количество от важните аминокиселини. В сравнение с останалите зърнени храни, той има най-високо ниво на мазнини, което означава и най-много енергия. Овесът е и с най-голямо съдържание на Витамин В1 (Тиамин) и Витамин В6 и като цяло има най-голямо общо съдържание на витамини сред зърнените култури.
И понеже в разгара на поста ми се хапваше някакъв безкомпромисно вкусен десерт, който разбива на пух и прах митовете, че постните десерти са скучни и еднообразни, реших да подходя напълно различно и приготвих ето тази изумителна постна шоколадова пица с овесени ядки и бадемова нотка.
Дори комбинациите и наименованието да ти звучат странно, тук е моментът аз да отправя моето предизвикателство към теб и да ти кажа: преди да отхвърлиш, дай шанс. Подозирам, че няма да съжаляваш :)
Продукти
За основата (блата):
- 2 банана
- 100г овесени ядки Kölln
- 10 фурми без костилка
- 3 с.л. неподсладено какао
За топинга:
- 100мл. бадемова напитка Joya
- 3 с.л. бадемов тахан
- фурми за подслаждане на вкус
Декорация по желание: сезонни плодове, сурови ядки, семена, авокадо, тахан
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 180 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
- С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пасирай всички продукти за основата.
- Прехвърли лепкавата смес върху хартията и оформи тънък блат.
- Изпечи блата за 20 минути.
- В шейкър кана, блендер, мощен чопър, пасатор или кухненски робот блендирай продуктите за топинга.
- Извади блата от фурната, внимателно го отдели от хартията и го намажи с топинга.
- Декорирай по желание и поднеси.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: