Шоколадова пица с овесени ядки и бадемов акцент: постен десерт от ново поколение

През 2018 направих коледен пост за пръв път в живота си. Изключването на всички животински продукти за месец и половина ми се отрази страхотно и реших да повторя традицията и през 2019.

Точно преди да започна поста, получих приятно предизвикателство от моите приятели от Joya, чиито продукти редовно присъстваха в хладилника ми дълго преди да ми предложат да работим заедно.  

Предизвикателството включваше да сътворя някаква постна вкуснотия с любимия си техен продукт, който в моя случай е бадемова напитка на Joya без добавена захар.

Предизвикателството имаше и допълнително условие, което го направи изключително интригуващо за моя приключенски дух в кухнята и невъзможно за отказванe. Mожех да използвам сътворената вкуснотия като илюстрация за едно нетипично предложение на овесените ядки, известни още като овесени люспи или овесен флейкс, които приятелският бранд на Joya – Kölln, предлага на нашия пазар. Challenge accepted!

Овесени ядки хапвам от години. Използвам ги постоянно във всякакви сладки и солени ястия, включително кюфтета, пици, запеканки, сладки, браунита и запеканки.

Харесвам ги, защото са богати на фибри, съдържат една сурия витамини и минерали и са подходящи за консумация както сурови (накиснати в някаква течност), така и след термична обработка.

В овеса се съдържа голямо количество от важните аминокиселини. В сравнение с останалите зърнени храни, той има най-високо ниво на мазнини, което означава и най-много енергия. Овесът е и с най-голямо съдържание на Витамин В1 (Тиамин) и Витамин В6 и като цяло има най-голямо общо съдържание на витамини сред зърнените култури.

И понеже в разгара на поста ми се хапваше някакъв безкомпромисно вкусен десерт, който разбива на пух и прах митовете, че постните десерти са скучни и еднообразни, реших да подходя напълно различно и приготвих ето тази изумителна постна шоколадова пица с овесени ядки и бадемова нотка.

Дори комбинациите и наименованието да ти звучат странно, тук е моментът аз да отправя моето предизвикателство към теб и да ти кажа: преди да отхвърлиш, дай шанс. Подозирам, че няма да съжаляваш :)

Продукти

За  основата (блата):

  • 2 банана
  • 100г овесени ядки Kölln
  • 10 фурми без костилка
  • 3 с.л. неподсладено какао

За топинга:

  • 100мл. бадемова напитка Joya
  • 3 с.л. бадемов тахан
  • фурми за подслаждане на вкус

Декорация по желание: сезонни плодове, сурови ядки, семена, авокадо, тахан

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пасирай всички продукти за основата.
  3. Прехвърли лепкавата смес върху хартията и оформи тънък блат.
  4. Изпечи блата за 20 минути.
  5. В шейкър кана, блендер, мощен чопър, пасатор или кухненски робот блендирай продуктите за топинга.
  6. Извади блата от фурната, внимателно го отдели от хартията и го намажи с топинга.
  7. Декорирай по желание и поднеси.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1