Мързелив огретен за 20 минути - чудесен за начинаещи

Огретените са бърз и лесен начин да приготвиш вкусен обяд или вечеря с това, което имаш в хладилника.

Приготвят се за по-малко от половин час, позволяват множество импровизации, можеш да комбинираш всякакви съставки и да избираш продукти според бюджета, вкуса си и сезона. 

Трябва ти съд, в който да разбъркаш всичко и съд в който да изпечеш сместа. 

Можеш да приготвиш сместа под формата на огретен, мъфини и бъркани яйца с екстри, а приготвянето може да стане във фурната, в airfryer и върху котлона.  

Нямаш нужда от сложни умения, скъпи продукти, статични рецепти, претенциозни уреди и много съдове. 

Огретените са чудесен пример за практично готвене за заети хора. Без излишни философии. Без сложни технологии. Вкусна храна на масата с минимални усилия за разумен бюджет. Лесно, бързо, вкусно, практично.  

За още такива идеи - включи се в новото онлайн foodie общество тук

Продукти

  • 1 тиквичка (можеш да замениш с броколи или карфиол според сезона)
  • 2 шепи спанак (можеш да замениш с лапад или да пропуснеш изцяло)
  • 5-6 яйца (според предпочитанията и броя порции, които искаш да приготвиш)
  • 1 ч.ч. кашкавал и/или сирене (или тяхна растителна алтернатива по избор) 
  • 2-3 печурки, почистени и нарязани по избор
  • 1-2 шепи маслини без костилка (най-лесно е да ги купиш предварително нарязани на шайби)
  • подправки по желание
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса. 
  2. Разбъркай всички продукти добре.
  3. Прехвърли сместа в огнеупорна форма по избор. 
  4. Изпечи огретена за 20-25 минути. Увеличи времето, ако искаш огретена да е по-скоро стегнат и плътен, отколкото сочен.

Полезно

  • Можеш да разпределиш сместа във форми за мъфини и да приготвиш индивидуални порции, които са удобни за хапване в движение. 
  • Вместо във фурната, можеш да изпечеш сместа в airfryer или да я изсипеш в дълбок тиган и да я приготвиш на котлона, като разбъркваш периодично. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1