
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Подариха ми луксозен шоколад с над 80% съдържание на какао. Ако си хапвал/а такъв си наясно с интензивния му вкус и почти пълната липса на сладост.
Аз, за разлика от най-почетния ми дегустатор, не обичам да ям такъв шоколад в чистия му вид. Но пък обожавам да експериментирам с подобни шоколади в приготвянето на различни интересни десерти.
У дома имаше сурови бадеми, банани и фурми, а и ми се хапваше нещо приятно хрупкаво. Така се роди идеята за бисквитките. А самата рецепта - както се случва винаги при мен - се роди в движение, според това, с което разполагах.
Можеш да експериментираш, като вместо бадеми използваш други ядки, а вместо фурми - други сушени плодове. Като сух продукт (в случая брашното) можеш да използваш овесени ядки, овесени трици, пшенични трици, всякакви видове брашно и изобщо всичко с подобна консистенция, което би използвал/а в приготвянето на мъфини, кексове и палачинки.
За още такива идеи - включи се в новото онлайн foodie общество тук.
Продукти
- 1 банан
- 20тина фурми (количеството е според предпочитнията)
- 100г сурови бадеми + още няколко за декорация
- 100г тъмен шоколад (поне 60% какао)
- 150г ленено брашно (можеш да използваш всяко брашно, с което разполагаш)
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 160 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене.
- Пасирай всички продукти за сладките до получаване на желаната гъстота (ако искаш по-гладка смес и по-еднородни бисквитки - пасирай по-продължително).
- Оформи бисквитки с размери по желание и ги подреди в тавата на 2 пръста разстояние.
- Декорирай по желание и изпечи сладките до готовност. Времето варира според големината на бисквитките. Ще познаеш, че са готови, когато ъгълчетата им започнат да покафеняват и се отделят лесно от хартията.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: