Сочен ябълков пай с меласа и брашно от лимец

За последния си рожден ден, най-почетният ми дегустатор си поиска не торта, а ябълков пай. И го получи - с хрупкава основа и сочна сърцевина, с аромат на канела и плътен вкус на ябълки и меласа.

Това е десерт, който приготвям сравнително рядко, защото изисква малко повече време и внимание, отколкото съм склонна да отделям в ежедневието за приготвяне на сладки неща. Но всеки път, в който приготвям ябълков пай, измислям нещо ново и различно, което да придаде индивидуалност и специфичен характер на това любимо вкъщи изкушение. 

Можеш да го приготвиш с комбинация от ябълки и банани, ябълки и моркови, ябълки и тиква, дори ябълки и сладък картоф ;)

А ако си падаш по традиционния вкус - ябълките са си напълно достатъчно, за да ти гарантират един наистина изумителен десерт, който всички дегустатори ще помнят дълго. 

За още такива идеи - включи се в новото онлайн foodie общество тук

Продукти

За тестото:

  • 300г брашно от лимец
  • 1 яйце
  • 125г биволско масло
  • 50г захар меласа (по желание замени с кокосова захар или нерафинирана тръстикова захар)
  • 1 ванилия

За плънката: 

  • 3 средно големи ябълки (сортът е без значение), почистени, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 яйце
  • 250г захар меласа
  • 50г натрошени сурови орехи
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне

  1. Нарежи маслото на кубчета (за по-лесно разбъркване с останалите продукти).
  2. С помощта на кухненски робот с приставка за тесто или на ръка приготви тестото, като омесиш всички продукти до хомогенност (последователността на добавяне на продуктите не е от значение). 
  3. Загрей фурната на 160 градуса. 
  4. Постави тестото в силиконова форма за пайове и внимателно го разпредели равномерно по дъното и стените на формата, така че да оформиш "легло" за плънката с еднаква дебелина (около 1см.). Ако нямаш силиконова форма, можеш да застелиш каквато и да е тава с хартия за печене и да разпределиш тестото по същия начин. 
  5. Сложи тестото да се изпече за 10 минути, като междувременно приготвиш плънката. 
  6. Разбъркай всички продукти за плънката до хомогенност.
  7. Извади тавата, изсипи плънката върху тестото, изравни и върни пая във фурната за още 15-20 минути. 
  8. Охлади пая напълно преди нарязване. 
  9. По желание поднеси с топка сладолед. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1