Шарена салата с боб мунг, авокадо и семена

Един от най-полезните навици от света на практичното готвене е приготвянето на заготовки. 

Заготовките традиционно се използват в заведенията за хранене, но приложението им в дома на всеки от нас е не по-малко полезно. 

Няма един правилен начин да си правиш заготовки, а какви ще са те зависи от твоите лични навици, предпочитания, цели и възможности. 

Един лесен начин да си направиш заготовки е да свариш (без да ги овкусяваш) по-голямо количество боб, леща, лимец, киноа, амарант или друго вариво, да отцедиш излишната вода и да съхраняваш варивото в плътно затворена кутия до 4-5 дни като основен продукт за използване в различни ястия.

Целта на този подход е да разполагаш с готова основа, която в заетите делнични дни можеш да превърнеш във вкусна вечеря за отрицателно време. 

Днешната салата е пример за предимството на заготовките. 

Сварих голямо количество боб мунг през уикенда. В допълнение настъргах една червена зелка и други зеленчуци - моркови, червено цвекло, тиква (които използвах за други неща през остатъка от седмицата).

Това ми позволи да си приготвя тази салата за по-малко от 5 минути и да спестя близо час от предварителна подготовка, която щеше да ми е нужна, ако нямах заготовките. 

Ако не си падаш по боба мунг или не разполагаш с такъв - спокойно можеш да използваш като основа за салатата обикновен боб или всяко друго вариво, което харесваш.

За още такива идеи - включи се в новото онлайн foodie общество тук

Продукти

  • 100г варен боб мунг
  • 50г нахут от буркан
  • 50г кашкавал (животински или растителна алтернатива)
  • 50г червено зеле, настъргано
  • 1/2 авокадо, нарязано на кубчета
  • лимонов сок
  • сол на вкус
  • зехтин или ядково масло по желание за овкусяване
  • семена за поръсване (сусамово, ленено, маково, конопено)

Начин на приготвяне

  1. Разбъркай всички продукти, овкуси по желание и поднеси веднага или съхранявай в плътно затворена кутия за консумация в рамките на 2-3 дни. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1