
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Един от най-полезните навици от света на практичното готвене е приготвянето на заготовки.
Заготовките традиционно се използват в заведенията за хранене, но приложението им в дома на всеки от нас е не по-малко полезно.
Няма един правилен начин да си правиш заготовки, а какви ще са те зависи от твоите лични навици, предпочитания, цели и възможности.
Един лесен начин да си направиш заготовки е да свариш (без да ги овкусяваш) по-голямо количество боб, леща, лимец, киноа, амарант или друго вариво, да отцедиш излишната вода и да съхраняваш варивото в плътно затворена кутия до 4-5 дни като основен продукт за използване в различни ястия.
Целта на този подход е да разполагаш с готова основа, която в заетите делнични дни можеш да превърнеш във вкусна вечеря за отрицателно време.
Днешната салата е пример за предимството на заготовките.
Сварих голямо количество боб мунг през уикенда. В допълнение настъргах една червена зелка и други зеленчуци - моркови, червено цвекло, тиква (които използвах за други неща през остатъка от седмицата).
Това ми позволи да си приготвя тази салата за по-малко от 5 минути и да спестя близо час от предварителна подготовка, която щеше да ми е нужна, ако нямах заготовките.
Ако не си падаш по боба мунг или не разполагаш с такъв - спокойно можеш да използваш като основа за салатата обикновен боб или всяко друго вариво, което харесваш.
За още такива идеи - включи се в новото онлайн foodie общество тук.
Продукти
- 100г варен боб мунг
- 50г нахут от буркан
- 50г кашкавал (животински или растителна алтернатива)
- 50г червено зеле, настъргано
- 1/2 авокадо, нарязано на кубчета
- лимонов сок
- сол на вкус
- зехтин или ядково масло по желание за овкусяване
- семена за поръсване (сусамово, ленено, маково, конопено)
Начин на приготвяне
- Разбъркай всички продукти, овкуси по желание и поднеси веднага или съхранявай в плътно затворена кутия за консумация в рамките на 2-3 дни.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: