Спагети от тиквички с гъби, спанак и сметана

Тиквичките са ми слабост. Наближи ли лятото – у дома настъпва кулинарният сезон на свежите зеленчуци и започвам с експериментите. Тиквичките са един от любимите ми зеленчуци за импровизации, защото са изключително „гъвкави“ и се вписват чудесно в приготвянето както на солени, така и на сладки ястия.

Като всяко лято през последните няколко години и тази година моите приятели от BILLA България ми отправиха предизвикателство да развихря въображението си и да отбележа поредното издание на тяхната ежегодна лятна кампания, която от няколко години провеждат като част от програмата BILLA Градини.

Програмата стимулира българските производители и се стреми към намаляване на пестицидите, което от своя страна гарантира, че продуктите, които достигат до трапезата на всеки от нас, са с максимално чист произход, свежи и богати на витамини и минерали.

Тазгодишната кампания реших да отбележа с няколко импровизации на тема свежи зеленчуци. Всяка идея позволява човек да адаптира използваните продукти според своите предпочитания, като същевременно е подходяща отправна точка за всички кулинарни ентусиасти, които просто понякога не знаят какво да сготвят.

Главният герой в първото кулинарно приключение, с което отбелязах началото на кампанията, неслучайно бяха тиквичките. Тиквичките, които си купих от близката BILLA, бяха крехки с гладка, светло-зелена кора и съвсем ситни семки.

Обожавам да хапвам тиквички под формата на крем супа, но ги харесвам и задушени и овкусени с лимонов сок, чесън и сол. От тиквички съм приготвяла моя авторска версия на гуакамоле, а веднъж дори брауни (неутралният им вкус ги прави подходящи за основа на този толкова популярен десерт).

Най-новият ми експеримент с тиквички са тези „спагети“, които официално обявих за най-успешното зеленчуково ястие от моята кухня за сезон пролет-лято 2020.

Всъщност, това не са „истински“ спагети, а просто тънко настъргани тиквички, които доста приличат на спагети, когато се задушат в компанията на някаква животинска или растителна сметана и се комбинират с други продукти, които традиционно се използват в приготвянето на спагети.

За компания на моите спагети от тиквички избрах друг главен герой от тазгодишната кампания на BILLA – шарени чери домати „Карнавал“ (всяка тарелка съдържа червени, жълти и оранжеви доматчета), които се оказаха изключително сладки и сочни и чудесно допълниха вкусовия профил на ястието.

Продукти

  • 2 тиквички, обелени и настъргани
  • 250 мл. растителна или животинска сметана за готвене
  • 200г сирене (краве/козе/овче) или тофу, натрошено или настъргано
  • 1-2 печурки, нарязани на кубчета
  • ½ ч.ч. нахут (варен или от буркан)
  • По желание: 1-2 шепи сурово белено слънчогледово семе или други сурови ядки по избор (за хрупкаво усещане)
  • По желание: 1-2 шепи бейби спанак за обогатяване на вкуса (можеш да замениш с лапад или кейл)
  • Сол на вкус
  • Подправки по избор (например: куркума, чубрица, черен пипер)

Начин на приготвяне

  1. Постави всички продукти в дълбок тиган и ги задуши на среден огън до омекване (около 15-20 минути).
  2. Поднеси с гарнитура по желание (свежата сезонна салата е чудесен вариант).

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1