Освежаваща крем супа от моркови

Наскоро ти споделих за моите спагети от тиквички и брускети с пастет от спанак – първите два кулинарни експеримента, с които се включих в тазгодишното предизвикателство, което моите приятели от BILLA България ми отправиха във връзка с поредното издание на тяхната лятна кампания  BILLA Градини. Кампанията е част от набралата сериозна популярност програма, която подкрепя българските производители и се стреми към намаляване на пестицидите.

Днес ти споделям третото вкусно приключение, което създадох с вдъхновение от кампанията.

Зеленчуците целогодишно играят главна роля в моето хранене и през последните 5 години съм приготвила буквално стотици ястия с различни сезонни зеленчуци. Не съм от хората, които обичат да се хранят с едно и също и затова всяко влизане в кухнята води до създаването на нов кулинарен шедьовър. Разбира се, резултатите далеч невинаги са еднакво успешни, но абсолютно всеки път научавам по нещо ново – за какви характеристики на зеленчуците е важно да внимавам при избора им в магазина, така че вкусът на финалното ястие да ми допада, кои комбинации от зеленчуци намирам за най-вкусни, както и кои традиционни ястия търпят импровизация.

Днешното предложение се роди в един горещ юлски ден, в който имах огромна нужда от нещо охлаждащо и освежаващо, но нямах кисело мляко, за да си приготвя таратор.

Бях си напазарувала доволно количество моркови и бях планирала да си приготвя с тях салата в комбинация с червено цвекло, спанак и дресинг от тахан. В момента, в който влязох в кухнята, обаче, моментално ми се дояде нещо свежо и студено и някак си салатата не беше ястието, което изникна в съзнанието ми.

Едно от най-неподозираните приятно охлаждащи ястия за горещото време доста неочаквано са крем супите. И точно това ми се хапваше в онзи жегав юлски ден.

Свикнали сме да приготвяме топли крем супи от тиквички, броколи и/или картофи, най-често в комбинация с прясно мляко, сметана или масло и най-често през студените месеци. Но след като преди няколко години спрях да консумирам млечни продукти и веднъж си бях приготвила крем супа, която ми се наложи да ям в студен вид, изведнъж осъзнах, че твърде дълго съм се лишавала от едно неподозирано удоволствие – студена крем супа! Експериментите започнаха.

Приготвях си крем супи от аспержи, от гъби, от печени чушки, от червено цвекло и от целина, от броколи, от картофи, от сладки картофи, от тиква и като цяло от всеки друг зеленчук, който е подходящ за задушаване и пасиране. И си ги хапвах студени! Това лято – традицията продължава :)

Когато моите приятели от BILLA България ме предизвикаха да приготвя серия любими зеленчукови ястия с мой уникален почерк, веднага реших, че искам един от главните герои в моите кулинарни приключения да бъдат морковите. Затова и планирах да направя салата с тях. Но когато осъзнах, че не ми се яде салата, първото ястие, което изникна в съзнанието ми като потенциално подходящ начин да приготвя сладките и хрупкави моркови, които си бях купила от кварталната BILLA, беше именно крем супата. Така се роди днешното изкушение – студена крем супа от моркови с авокадо и куркума.

Продукти

  • 500г моркови
  • 1 добре узряло авокадо (по желание замени със 150г растителна или животинска сметана)
  • 500 мл. вода (или повече при нужда)
  • Подправки по избор (например: куркума, черен пипер, червен пипер, сол)

Начин на приготвяне

  1. Задуши морковите до омекване.
  2. С помощта на пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за супата до постигане на желаната гъстота.
  3. Поднеси супата топла или студена.
  4. По желание добави кротони.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1