
от Софи Йотова, чете се за 3 минути
Наскоро ти споделих за моите спагети от тиквички и брускети с пастет от спанак – първите два кулинарни експеримента, с които се включих в тазгодишното предизвикателство, което моите приятели от BILLA България ми отправиха във връзка с поредното издание на тяхната лятна кампания BILLA Градини. Кампанията е част от набралата сериозна популярност програма, която подкрепя българските производители и се стреми към намаляване на пестицидите.
Днес ти споделям третото вкусно приключение, което създадох с вдъхновение от кампанията.
Зеленчуците целогодишно играят главна роля в моето хранене и през последните 5 години съм приготвила буквално стотици ястия с различни сезонни зеленчуци. Не съм от хората, които обичат да се хранят с едно и също и затова всяко влизане в кухнята води до създаването на нов кулинарен шедьовър. Разбира се, резултатите далеч невинаги са еднакво успешни, но абсолютно всеки път научавам по нещо ново – за какви характеристики на зеленчуците е важно да внимавам при избора им в магазина, така че вкусът на финалното ястие да ми допада, кои комбинации от зеленчуци намирам за най-вкусни, както и кои традиционни ястия търпят импровизация.
Днешното предложение се роди в един горещ юлски ден, в който имах огромна нужда от нещо охлаждащо и освежаващо, но нямах кисело мляко, за да си приготвя таратор.
Бях си напазарувала доволно количество моркови и бях планирала да си приготвя с тях салата в комбинация с червено цвекло, спанак и дресинг от тахан. В момента, в който влязох в кухнята, обаче, моментално ми се дояде нещо свежо и студено и някак си салатата не беше ястието, което изникна в съзнанието ми.
Едно от най-неподозираните приятно охлаждащи ястия за горещото време доста неочаквано са крем супите. И точно това ми се хапваше в онзи жегав юлски ден.
Свикнали сме да приготвяме топли крем супи от тиквички, броколи и/или картофи, най-често в комбинация с прясно мляко, сметана или масло и най-често през студените месеци. Но след като преди няколко години спрях да консумирам млечни продукти и веднъж си бях приготвила крем супа, която ми се наложи да ям в студен вид, изведнъж осъзнах, че твърде дълго съм се лишавала от едно неподозирано удоволствие – студена крем супа! Експериментите започнаха.
Приготвях си крем супи от аспержи, от гъби, от печени чушки, от червено цвекло и от целина, от броколи, от картофи, от сладки картофи, от тиква и като цяло от всеки друг зеленчук, който е подходящ за задушаване и пасиране. И си ги хапвах студени! Това лято – традицията продължава :)
Когато моите приятели от BILLA България ме предизвикаха да приготвя серия любими зеленчукови ястия с мой уникален почерк, веднага реших, че искам един от главните герои в моите кулинарни приключения да бъдат морковите. Затова и планирах да направя салата с тях. Но когато осъзнах, че не ми се яде салата, първото ястие, което изникна в съзнанието ми като потенциално подходящ начин да приготвя сладките и хрупкави моркови, които си бях купила от кварталната BILLA, беше именно крем супата. Така се роди днешното изкушение – студена крем супа от моркови с авокадо и куркума.
Продукти
- 500г моркови
- 1 добре узряло авокадо (по желание замени със 150г растителна или животинска сметана)
- 500 мл. вода (или повече при нужда)
- Подправки по избор (например: куркума, черен пипер, червен пипер, сол)
Начин на приготвяне
- Задуши морковите до омекване.
- С помощта на пасатор или кухненски робот блендирай всички продукти за супата до постигане на желаната гъстота.
- Поднеси супата топла или студена.
- По желание добави кротони.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: