Черешов сладолед - лятно изкушение без захар и животински продукти

Наскоро ти споделих за моите спагети от тиквички, брускети с пастет от спанак и освежаваща крем супа от моркови – първите три кулинарни експеримента, с които се включих в тазгодишното предизвикателство, което моите приятели от BILLA България ми отправиха във връзка с поредното издание на лятната им кампания  BILLA Градини.

Кампанията е част от набралата сериозна популярност програма, която подкрепя българските производители и се стреми към намаляване на пестицидите. Така BILLA България гарантира, че продуктите, с които храним себе си и семействата си, са с чист произход, свежи и богати на витамини и минерали.

Основните причини за поредна година да се включа в кампанията са две. От една страна, при всяко издание на кампанията организаторите се стремят да окуражат консумацията на пресни и сезонни плодове и зеленчуци, стимулирайки пълноценното хранене на българина. От друга страна, програмата BILLA Градини подкрепя родни производители, подпомагайки развитието на тяхната дейност. Това са две каузи, които са особено важни за мен като човек и активист. Но това далеч не са единствените причини.

За мен създаването на храна и готвенето са две тотално различни дейности.

Много хора готвят напълно механично. Не се замислят за процеса, не влагат никаква творческа енергия и дори не се опитват да се насладят на времето в кухнята. И е логично. За много от нас готвенето е скучна и досадна домакинска дейност, която ни изтощава и отегчава. Не защото е наистина такова само по себе си, а защото сме научени да гледаме на него по този начин. Но има и друг начин да гледаме на времето в кухнята и всъщност можем да се възползваме от него много отвъд масата за хранене.

Аз не възприемам това, което правя в кухнята, като готвене.

За мен създаването на храна е на първо място творчески процес, с който развивам креативността и абстрактното си мислене и се научавам да разрешавам проблеми по нетрадиционни начини. Това е моето пространство да трансформирам вдъхновението и въображението си в нещо физически измеримо, което като бонус накрая мога да изям. А като още по-голям бонус резултатът от времето ми в кухнята се грижи за здравето ми, визията ми, дава ми енергия и глези сетивата ми.

Но най-хубавото от всичко е, че аз далеч не съм частен случай. Много хора, които никак не си падат по готвенето, всъщност могат да се научат да се наслаждават на създаването на храна, ако открият в процеса някакъв елемент, който гъделичка любопитството им и задоволява някаква тяхна конкретна нужда.

Аз например обожавам да експериментирам. Обожавам да играя с цветове, форми, текстури и вкусове. Обожавам да рисувам върху чинията все едно е платно на художник и да избирам пресни, местни и сезонни плодове и зеленчуци, които да използвам, както художниците използват боите. Така си почивам, медитирам и създавам изкуство.

Когато се появи някой потенциален партньор, който е решил да ми отправи предизвикателство, което провокира въображението и вдъхновението ми и ми позволява да направя всички онези неща, които ти изредих, винаги се включвам с ентусиазъм.

А кулминацията на тазгодишното ми участие в кампания на BILLA Градини е един вкусен шедьовър, който сътворих с любимия си плод – черешите.

Тези, които използвах, бяха едри, сочни, с малка костилка и наситено сладък вкус. В идеята реших да включа мед, но спокойно можех да го пропусна – вкусът на десерта, който се получи, беше интензивно сладък. Затова, ако не си падаш по твърде сладките десерти – спокойно можеш да пропуснеш допълнителния подсладител и да разчиташ само на естествената сладост на черешите.

Продукти

  • 2 замразени банана
  • 100г обезкостени череши (или повече по желание)
  • 1/2 авокадо
  • 3-4 с.л. мед или друг подсладител по желание (може и без него)
  • Декорация по желание

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пасирай всички продукти за сладоледа.
  2. Прехвърли в съд по желание.
  3. Декорирай по избор.
  4. Консумирай веднага под формата на крем или прибери в камерата за 1-2 часа, за да приготвиш домашен сладолед без захар и млечни продукти.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1