Веган гризети с нахут

20160130_101530Не мога да си кривя душата - понякога и аз имам нерационален глад за снаксове. А през годините, за добро или лошо, съм опитвала доста от наличните по магазините и определено мога доста уверено да кажа, че гризините са от онези неща, които лесно водят до пристрастяване.

Разбира се, всеки от нас може да си наложи лимит, да се ограничава, да култивира афинитет към всякакви здравословни алтернативи на вредните изкушения, но понякога такова насилствено ограничение може да се обърне и с лавинообразна сила да доведе до многократни и чести прекомерни консумации на всякакви "лоши храни".

20160130_101428Затова в последните години започнах да проповядвам друга философия - опознайте изкушенията си и вместо да се борите да ги елиминирате, превърнете ги в нещо здравословно. Днешните веган гризети с нахут са точно такова здравословно изкушение, което е чудесно за замезване в моментите, в които много ни се дояде нещо "лошо". 

Можете да комбинирате различни видове брашно в различно съотношение - не се притеснявайте да експериментирате с каквото ви е налично :)  

Продукти

  • 3-4 с.л. семена чия
  • 50 мл. студена вода
  • 1/2 ч.ч. брашно от нахут
  • 1/2 ч.ч. оризово брашно
  • 1/3 ч.ч. зехтин за готвене
  • 200г нахут от буркан
  • 2 шепи пресен спанак
  • ядки за поръсване по желание
  • подправки по избор (сол, червен пипер, босилек, къри)

Начин на приготвяне

  1. Накиснете семената чия във водата за 10 минути, докато заприличат на гел.
  2. Пресейте двата вида брашно и добавете всички подправки.
  3. Разбъркайте разтворените семена чия със зехтина. Добавете нахута и пасирайте до хомогенност.
  4. Разбъркайте всички продукти до момента на получаване на хомогенно рядко тесто.
  5. Нарежете спанака на ситно и добавете към рядкото тесто. Разбъркайте добре.
  6. Изсипете рядкото тесто в шприц и шприцовайте гризети с желания размер върху хартия за печене.
  7. Поръсете върху гризетите ядки по избор.
  8. Изпечете за около 20 минути на 180 градуса, или докато гризетите могат лесно да се отлепят от хартията и са хрупкави.

  

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1