Импровизация в кухнята – познати продукти с непознато приложение

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна VIII: Забавна и практична симбиоза между Био магазин Spirala и Foodie Boulevard 

 

Софи Йотова от Foodie BoulevardКак се случи Foodie Boulevard + Spirala?

Когато Стефания – слънчевото момиче с прекрасно име от екипа на Био магазин Spirala, първоначално се свърза с мен, за да ми предложи да се включа в инициативата за здравословни рецепти, в която магазинът си партнираше с различни кулинарни блогъри, изобщо не предполагах каква прекрасна симбиоза щеше да се получи между Foodie Boulevard и чудесния екип на този малък здравословен оазис.

Тортата, която започна всичко…

С огромно вдъхновение и желание приготвих за нула време една симпатична малка сурова веган торта “Екзотика“ и явно много успешно бях предала екзотичното си настроение и на екипа на Spirala, защото те веднага ми предложиха да бъда гост на следващото издание на кулинарната работилница за здравословна и жива храна, която екипът организира периодично в магазина.   

Сурова плодова веган торта ЕкзотикаБез изобщо да се замислям, веднага прегърнах тази изключителна възможност и макар да имаше близо месец до мероприятието, идеите ми за това какво да приготвя на място и изобщо каква да бъде концепцията на работилницата, започнаха да бликат :)

Концепцията

Реших, че като един абсолютен аматьор, самоук кулинар, естет и ентусиаст, най-ценното, което мога да покажа е, че за да творим красива и здравословна храна:

  1. Не ни трябват часове наред в кухнята
  2. Не ни трябват твърде задълбочени познания, а само интерес и любопитство да научаваме нови неща и да даваме шанс на нови продукти
  3. Не ни трябва термична обработка
  4. Не ни трябват скъпи уреди, просто разни "хитри" пособия, които да предават характер и елегантност на ястията
  5. Не ни трябват сложни технологии, а само малко креативност и практичност.

Рецептите

И понеже все още сме в периода на великденските пости, исках да предложа на гостите на работилницата няколко идеи как могат да разнообразяват постното меню по креативен начин и да си осигуряват едно допълнително разнообразие и визуално, и вкусово. Макар едно от най-характерните черти на моето кулинарстване е рядко да приготвям едно и също нещо два пъти, нямаше как да не направя по една генерална репетиция на рецептите, които бях определила за финалисти :) Окончателните рецепти, които в крайна сметка приготвихме по време на работилницата са:

Кулинарна работилница в магазин Spirala

Кулинарна работилница в магазин Spirala

Кулинарна работилница в магазин Spirala Освен това, за да демонстрирам по още един начин адаптивността на продуктите, приготвих ето тази изключителна сурова веган безглутенова торта с ядкова основа и сушени плодове, ягоди, банани и кокосово брашно - същите продукти, които използвахме и за сушито, и за кокоберитата!

Софи Йотова от Foodie Boulevard Кулинарна работилница в магазин Spirala

 

Работилницата

На английски има един израз, който много си харесвам – “people person”. Аз съм точно това. Да, мога да кажа, че съм социална, че обичам да съм сред хора, но някак си моето си „people person” сякаш отразява в по-голяма степен каква съм в действителност.

 

Кулинарна работилница в магазин SpiralaАз се зареждам от енергията на хората около себе си, черпя вдъхновение от ентусиазма им, радвам се, когато успея да запаля у тях искрицата, която знам, че гори в моите очи. И всичко това е всъщност посланието, с което открих работилницата – за мен готвенето много отдавна е кулинарстване, чинията за мен е бялото платно, върху което творя най-искреното си изкуство и храната, която приготвям носи изцяло любовта и грижата, които влагам в нея. Бях безкрайно щастлива да видя толкова много искрено любопитни и заинтригувани от темата лица, че даже и немалко смелчаци, които се осмелиха да се включат в приготвянето на рецептите :)

Кулинарна работилница в магазин Spirala

Посланието

Избирайки да презентирам веган рецепти, за мен беше много важно да покажа на хората, че веган не значи непременно лишение. Веган може дори да значи освобождаване – от злободневните ни навици в кухнята, от това, което четем по кулинарните книги и гледаме в кулинарните предавания. Веган може да е еквивалент на пространство за експериментиране и комбиниране, за смели дегустации, за откриване на прекрасни нови продукти и съставки, на които иначе не бихме дали шанс, защото си използваме добрите стари познати продукти…

Софи Йотова от Foodie Boulevard

Преживяването

За мен тази работилница беше изключително прекрасно преживяване, защото ми позволи да застана очи в очи с хора, които имат интерес и желание да научават нови и практични неща в сферата на здравословното хранене. Прекрасно беше, че имах една красива малка дама като доброволец и дегустатор, което за човек, който все още няма деца, но тайно се надява някой ден да успее да ги запали по здравословното хранене и изобщо здравословното отношение към живота, е страшно обнадеждаващо!

Софи Йотова от Foodie Boulevard

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1