от Софи Йотова, чете се за 8 минути
Кулинарна работилница за здравословна и жива храна VIII: Забавна и практична симбиоза между Био магазин Spirala и Foodie Boulevard
Как се случи Foodie Boulevard + Spirala?
Когато Стефания – слънчевото момиче с прекрасно име от екипа на Био магазин Spirala, първоначално се свърза с мен, за да ми предложи да се включа в инициативата за здравословни рецепти, в която магазинът си партнираше с различни кулинарни блогъри, изобщо не предполагах каква прекрасна симбиоза щеше да се получи между Foodie Boulevard и чудесния екип на този малък здравословен оазис.
Тортата, която започна всичко…
С огромно вдъхновение и желание приготвих за нула време една симпатична малка сурова веган торта “Екзотика“ и явно много успешно бях предала екзотичното си настроение и на екипа на Spirala, защото те веднага ми предложиха да бъда гост на следващото издание на кулинарната работилница за здравословна и жива храна, която екипът организира периодично в магазина.
Без изобщо да се замислям, веднага прегърнах тази изключителна възможност и макар да имаше близо месец до мероприятието, идеите ми за това какво да приготвя на място и изобщо каква да бъде концепцията на работилницата, започнаха да бликат :)
Концепцията
Реших, че като един абсолютен аматьор, самоук кулинар, естет и ентусиаст, най-ценното, което мога да покажа е, че за да творим красива и здравословна храна:
- Не ни трябват часове наред в кухнята
- Не ни трябват твърде задълбочени познания, а само интерес и любопитство да научаваме нови неща и да даваме шанс на нови продукти
- Не ни трябва термична обработка
- Не ни трябват скъпи уреди, просто разни "хитри" пособия, които да предават характер и елегантност на ястията
- Не ни трябват сложни технологии, а само малко креативност и практичност.
Рецептите
И понеже все още сме в периода на великденските пости, исках да предложа на гостите на работилницата няколко идеи как могат да разнообразяват постното меню по креативен начин и да си осигуряват едно допълнително разнообразие и визуално, и вкусово. Макар едно от най-характерните черти на моето кулинарстване е рядко да приготвям едно и също нещо два пъти, нямаше как да не направя по една генерална репетиция на рецептите, които бях определила за финалисти :) Окончателните рецепти, които в крайна сметка приготвихме по време на работилницата са:
Освен това, за да демонстрирам по още един начин адаптивността на продуктите, приготвих ето тази изключителна сурова веган безглутенова торта с ядкова основа и сушени плодове, ягоди, банани и кокосово брашно - същите продукти, които използвахме и за сушито, и за кокоберитата!
Работилницата
На английски има един израз, който много си харесвам – “people person”. Аз съм точно това. Да, мога да кажа, че съм социална, че обичам да съм сред хора, но някак си моето си „people person” сякаш отразява в по-голяма степен каква съм в действителност.
Аз се зареждам от енергията на хората около себе си, черпя вдъхновение от ентусиазма им, радвам се, когато успея да запаля у тях искрицата, която знам, че гори в моите очи. И всичко това е всъщност посланието, с което открих работилницата – за мен готвенето много отдавна е кулинарстване, чинията за мен е бялото платно, върху което творя най-искреното си изкуство и храната, която приготвям носи изцяло любовта и грижата, които влагам в нея. Бях безкрайно щастлива да видя толкова много искрено любопитни и заинтригувани от темата лица, че даже и немалко смелчаци, които се осмелиха да се включат в приготвянето на рецептите :)
Посланието
Избирайки да презентирам веган рецепти, за мен беше много важно да покажа на хората, че веган не значи непременно лишение. Веган може дори да значи освобождаване – от злободневните ни навици в кухнята, от това, което четем по кулинарните книги и гледаме в кулинарните предавания. Веган може да е еквивалент на пространство за експериментиране и комбиниране, за смели дегустации, за откриване на прекрасни нови продукти и съставки, на които иначе не бихме дали шанс, защото си използваме добрите стари познати продукти…
Преживяването
За мен тази работилница беше изключително прекрасно преживяване, защото ми позволи да застана очи в очи с хора, които имат интерес и желание да научават нови и практични неща в сферата на здравословното хранене. Прекрасно беше, че имах една красива малка дама като доброволец и дегустатор, което за човек, който все още няма деца, но тайно се надява някой ден да успее да ги запали по здравословното хранене и изобщо здравословното отношение към живота, е страшно обнадеждаващо!