Коледна работилница на Foodie Boulevard за малки и големи

Здравословната храна и кулинарното творчество като арт терапия и образователна игра

  • Как да стимулираме интереса и любопитството на най-малките към здравословната храна?

  • Какво е кулинарна арт терапия?

  • Да направим здравословен, вкусен и ефектен парти кетъринг в домашни условия!

 

foodie-boulevard-healthy-christmas-workshop-2016

В последната неделя преди Коледата на 2016 проведох едно от най-вълшебните, вкусни и вдъхновяващи събития, които някога съм си мислела, че ще имам честта да организирам. С малко закъснение идва и моят разказ за тези прекрасни няколко часа, предхождани от няколко прекрасни дни, които изцяло предефинираха мисията на Foodie Boulevard и всичко, което правя в този контекст. 

Идеята 

Едно от най-конструктивните и дефиниращи за мисията на Foodie Boulevard неща, които се случиха през 2016, беше зараждането на традицията да организирам кулинарни работилници. Концепцията на моите работилници е симбиоза между практическа част и елемент на семинарна дискусия. Работилниците са интерактивни, защото взаимодействието между мен, участниците и храната спомага за постигане на оптималния резултат от всяка от работилниците, а именно заедно да култивираме основни здравословни навици и да усвоим основни умения за приготвяне на здравословна храна, чрез които хора с динамично ежедневие да могат да намерят място на здравословното готвене и хранене в своя живот и в този на близките си.

След като бях организирала и провела вече няколко различни тематични работилници с различни концепции, някак си ми се струваше естествено да обобщя годината с една грандиозна, празнична и много вдъхновяваща работилница. 

foodie-boulevard-healthy-christmas-workshop-2016 През 2016 заедно с някои от вас се видяхме по няколко различни, но еднакво вкусни повода.  Традицията започна с първата работилница на Foodie Boulevard, а именно Импровизация в кухнята – познати продукти с непознато приложение. Малко по-късно през годината по повод Food Revolution Day 2016 се случиха две други много вкусни събития. Едното беше практическият семинар Energy Boost в партньорство с wellness coach Надя Светославова "Здравословни навици за заети хора", а другото - корпоративното отбелязване на Food Revolution Day, което организирах в компанията, в която работя.  Началото на учебната година пък отбелязах с кулинарната работилница "Back to School", по време на която с родители и деца творихме вкусни и здравословни идеи за хапване, които да занесем в училище и в офиса.  Всичко това сякаш беше подготовка за последната за 2016 работилница на Foodie Boulevard, която проведох на 18ти декември в The Mall в партньорство с Ola Taste of MED.  

Концепцията

Когато започнах да обмислям концепцията на работилницата, една мисъл се оформи като водеща в съзнанието ми. От известно време си бях дала сметка, че повечето от нас са свикнали да асоциират Коледа и изобщо целия декемврийски празничен период с храна. Доста от нас дори се страхуват от наближаването на този период, защото са свикнали да се натъпкват с всевъзможни неща, да качват разни виновни празнични килограми, а в началото на януари - да влизат в самобичуване и период на вътрешна омраза за това, което са си причинили само за седмица-две по масите.

 

christmas-themed-paintings2 Дадох си сметка, че именно около храната се въртят почти всички традиции около коледните празници. Замислих се, също така, и че покрай коледните празници масово децата получават шоколадови Дядо Коледовци и всякакви лакомства натъпкани със захар. Като малка нямах търпение да си получа традиционния шоколадов коледен календар, който криеше по едно малко шоколадче зад всяко число и ми помагаше трескаво да броя дните до Коледа. Въпреки това, за твърде много деца днес насладата от този тип празнични сладки изкушения не е изключение, а по-скоро норма в ежедневието им целогодишно. 

painting4 Точно затова реших, че най-подходящата работилница, с която да приключа годината, би била посветена на това да покажа на децата, че има куп естествени продукти и съставки, чрез които празничният период може да бъде също толкова вкусен, но и здравословен. Ами не само това, ами и реших, че празникът ще е най-пълен ако заедно с децата творим тематични, красиви, здравословни и вкусни изкушения. И понеже Коледа не е празник само за малките, а за всички нас, реших да покажа и на големите няколко бързи, ефектни, адски вкусни и най-вече здравословни идеи, с които биха могли да впечатлят гостите на всяко декемврийско парти, а и не само. 

Как да стимулираме интереса и любопитството на най-малките към здравословната храна?

Моята коледна работилница за здравословни вкуснотии бе разделена в три части, като всяка част имаше своя концепция и определена творческа задача, която малките ни кулинарни творци-ентусиасти изпълниха. 

tasting3

 

Програма на работилницата

  • Първа част: Да поканим Коледния дух на трапезата! Вкусно приложно творчество за малки и големи. Стилизиране на храната в стила на Коледа, използвайки различните цветове, форми и текстури на естествени продукти, за да „нарисуваме“ различни вкусни Коледни картини и да създадем вкусни Коледни герои.

 

  • Втора част: Нарисувай си човече! Декориране на джинджифилови сладки по оригинална рецепта с естествени продукти. Украсяване на традиционните за празниците джинджифилови човечета с помощта единствено на естествени продукти, без химически оцветители и захар.

 

  • Трета част: 5 идеи за здравословни кетъринг идеи за Вашето Коледно парти Средиземноморският полъх среща празничното вдъхновение Лесни и бързи предложения за ефектни, здравословни и вкусни хапки, които се приготвят за нула време и ще създадат празнично настроение за гостите на всяко предпразнично мероприятие в офиса, в училище, в детската градина или у дома.

 

Първа част: Да поканим коледния дух на трапезата!

 

christmas-themed-paintings Децата обожават да творят! Децата носят толкова огромна креативност, за чието натъпкване в стандарти сме виновни ние, големите. А когато децата творят с храна, ситуацията става изумителна. Представете си игра, в която децата използват естествени продукти и съставки, за да рисуват коледни картини. Представете си, че те разполагат с набор от цветове, текстури и форми, които могат да използват, за да изобразят една красива елха. И сега си представете, че накрая за награда децата могат да изядат своето творение, което освен много красиво и вкусно е и изцяло здравословно!

А по време на целия процес децата са научили, че само с плодове, зеленчуци, семена и ядки могат да рисуват красиви празнични картини! Научили са, че играта с храна им помага да опознават разни нови вкусове, образова ги кои продукти са полезни за тяхното здраве и им дава повод да впрегнат въображението си в действие и да се пуснат по вълната на вдъхновението си. 

foodie-boulevard-healthy-christmas-workshop-2016

Ето това се случи в първата част на коледната работилница на Foodie Boulevard. Ние, големите, гледахме как малките откриват един вълшебен свят, в който храната е тяхното изразно изкуство, а техните творения илюстрират тяхното настроение, техните мисли и чувства.  Доста от децата проявиха такава креативност, че дори подходиха към темата по начин, за който самата аз не се бях сетила.

Именно това ми показа, че всичко, от което има нужда едно дете, за да изрази себе си, е правилният канал. Точно затова кулинарията би могла да бъде една уникална форма на арт терапия, която да бъде ценен инструмент в развитието на нашите деца и в преодоляването на множество изпитания по време на техния растеж.  Повече за кулинарията като арт терапия може да научите тук

Втора част: Нарисувай си човече! Декориране на джинджифилови сладки по оригинална рецепта с естествени продукти

 

gingerbread-painting2 По време на втората част децата, а и някои от по-големите, бяха заети да декорират няколко вида здравословни коледни сладки по оригинална рецепта. Тези Джинджифилови пълнозърнести коледни меденки и тези Безглутенови бисквитки с лешникова нотка и меласа се превърнаха в "платната", върху които рисувахме. Децата разполагаха с "бои" и декорация от естествени продукти, които можеха да аранжират и стилизират по свое желание.  Тук отново се проявиха индивидуалната им креативност и личен почерк, и всяко от финалните творения разказваше своя уникална история. 

gingerbread-painting-3  

Трета част: 5 идеи за здравословни кетъринг идеи за Вашето коледно парти - Средиземноморският полъх среща празничното вдъхновение

 

Основната ни задача в третата и последна част на работилницата беше дегустацията. Тъй като работилницата беше в неделя следобед, цялата моя събота и неделя до 15:00 бяха посветени на това да приготвя стотици тематични здравословни изкушения. Всяко едно от тези изкушения илюстрираше, че здравословната храна може да е и изключително визуално впечатляваща и безкомпромисно вкусна.  Безкрайно благодаря на екипа на Ola Taste of MED в The Mall, които много гостоприемно ме пуснаха да творя вълшебства в тяхната уютна кухня. 

tasting2 Заедно с гостите и участниците в работилницата се насладихме на една пъстра празнична селекция от протеинови хапки, сочни мини тиганички с чиа, сурови бонбони, безглутенови оризови рулца с извара и спанак, три вида коледни сладки и курабийки и още какво ли не! И всички те бяха напълно здравословни и разбиха на пух и прах мита, че здравословната храна е скучна и еднообразна. 

tasting Най-смелите празнични творци се включиха и в приготвянето на някои от коктейлните предложения, които демонстрирахме и дегустирахме.  А любопитството относно техниката на приготвяне и използваните продукти надмина очакванията ми. Всъщност, всички работилници, които проведох през 2016, ми показаха, че интересът към здравословното дреме някъде у всеки от нас. За съжаление обаче са ужасно много хората, които имат тотално грешни убеждения относно това какво е здравословно. 

Масово не знаем, че истинската храна може да е много по-вкусна и задоволителна за сетивата от всички полуфабрикатени неща, които са на една ръка разстояние. Масово си мислим, че за да се храним здравословно се изискват сериозен бюджет, дълги часове в кухнята и задълбочени умения. Твърде много от нас се отказват дори да опитват да си приготвят храната сами, защото смятат, че няма да се справят. Радвам се, че моите работилници показаха на доста от вас, че никое от тези убеждения не е вярно. 

gingerbread-painting

Резултатът

В крайна сметка, моята Коледна работилница за здравословни вкуснотии се получи точно толкова вълшебна, колкото исках да бъде. Дори повече! Тя беше много по-празнична, вдъхновяваща и мотивираща, отколкото бях посмяла да си пожелая. Видях толкова много изпълнени с вдъхновение и откровено любопитство детски очи! Видях толкова много нахранени с вкусна и здравословна храна хора, които може би за пръв път си даваха сметка, че има и друг начин да направим коледните празници вкусни и красиви. Видях толкова много хора, които се запалиха по идеята да сътворят нещо вкусно и красиво сами. И толкова хора, които преодоляха неудобството си и се осмелиха да се включат. 

seminar Благодаря на всички, които отделиха от времето си, за да се включат. Благодаря на родителите, които доведоха децата си и им подариха един вкусен, здравословен и творчески предколеден следобед.  Култивирането на здравословна връзка с храната трябва да се случва на възможно най-ранен етап. Ако искаме децата ни да са способни сами да правят правилни избори относно храненето си, ние сме тези, които трябва да им помогнем да направят първата крачка. 

Виждам все повече затлъстели деца навсякъде около мен. Деца, които на по-малко от 10 години са над 50-60 килограма. Гледки, които ме ужасяват. Гледки, които предвещават толкова много здравословни проблеми. Вече не можем да си позволяваме с ирония да подмятаме, че американците и англичаните са най-дебелите нации. Нещата тук са много по-притеснителни, отколкото си даваме сметка. За да направим промяна, трябва да положим основите, да покажем интерес, да проявим любопитство. Информацията е налична за всеки, но желанието трябва да дойде отвътре.  Ако сте осъзнали, че здравословното хранене е един от най-важните уроци, на които трябва да научите детето си, поставете основите. 

Пожелавам си 2017 да ми даде още поводи да провеждам все повече здравословни кулинарни работилници. Пожелавам си заедно да започнем да правим мънички крачки в правилната посока, за да имаме здрави, енергични и осъзнати деца, които да могат да правят правилните избори за своето бъдеще. А за да го има това бъдеще, за да бъде пълноценно то, началото е съвсем простичко. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1