Психология на детското хранене или как да култивираме у децата здравословни отношения с храната?

Да помогнем на децата да опознаят храната чрез творчество и игри: Здравословна работилница за пролетни вдъхновения на Софи Йотова от Foodie Boulevard в партньорство с Bulgaria Mall

 

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop

Живеят ли децата ни по-зле от предишните поколения и чия е вината?

Ако само им позволим…децата могат да ни научат на толкова много…ако само им позволим. През последните години на бял свят постоянно излизат все по-притеснителни статистики относно качеството на живота на децата и здравословното им състояние. А картинката никак не е оптимистична. Децата ни са все по-болни, все по-затлъстели, все по-пасивни.

Над 220 хиляди деца под 18 години у нас страдат от затлъстяване

little girl is zapping TV Все повече от тях развиват заболявания, които са напълно обвързани с хранителните им навици и ежедневната им рутина, с липсата на движение, с непълноценния сън. Училищните ни лавки са пълни с океан от пакетирани боклуци с шарени опаковки, със сандвичи с неясен произход, с дъвки, близалки, шоколади, вафли, кроасани. Изобщо, зад витрината дебне едно огромно богатство и разнообразие от вкусни и неустоими изкушения. Нали? Дали?!

food-is-information

Какво ще рече, че храната е информация и защо е важно да знаем това?

Подрастващата възраст е може би най-ключовият период за развитието на човешкия организъм. Когато растем, с нас растат и се развиват всичките ни органи и системи. А как расте едно растение? В най-общи линии, благодарение на светлина и вода. Тези два фактора формират „информацията“, от която растението разбира, че трябва да расте.

На същия принцип, храната е онази информация, на базата на която расте и се развива човешкият организъм

Децата днес за съжаление масово приемат „лоша“ информация, която на практика не праща никакви конструктивни съобщения на организма. И понеже не разпознава тази информация, той няма как да разбере какво значи тя.

Крайностите в детското хранене: маниакалният стремеж към здравословност срещу пълното безхаберие и отричането на важността на храната за детското развитие

junk-food Храната, която днес децата ни масово приемат, всъщност не е храна. Във всички онези вафли, кроасани, кифли, чипсове и какво ли още не, практически не се съдържат никакви хранителни вещества, никакви нутриенти, никакви витамини и минерали. Представете си какво се случва, когато един подрастващ организъм приема такава информация. Какво според вас разбира организмът му? Същевременно, в другата крайност е тенденцията за все по-широко разпространение на супер здравословното хранене, суперхраните и всички супер неща. Те обаче имат точно толкова противници, колкото и крайно нездравословните хранителни навици. И какво се случва? От една страна са хората, които искрено вярват, че децата им трябва да се хранят супер дисциплинирано, премерено и стратегически, само с истинска храна, а от друга страна са хората, които се възмущават от поведението на предните, твърдейки, че нашите баби и дядовци не са и чували за киноа и спирулина, пък са си живеели съвсем чудесно до старини. Къде е истината? Нека помислим.

Какво се случва, когато контролираме всяка хапка, която приема детето ни?

shutterstock_470609321-e1483753452268 Първо, психологическият ефект, който лишението има върху децата, в краткосрочен план може и да бъде този, който целим. Децата ни приемат само качествена храна, у дома не се допуска и 1 шоколад, а ние сме горди, че култивираме среда, в която растат здрави деца. Всичко това е чудесно, до момента, в който детето не отиде на един детски рожден ден на място, където хранителните навици са много встрани от тези, които ние възпитаваме. Детето вижда един цял нов свят, който всичките му приятели добре познават и очевидно много харесват. В този момент, детето започва да се чувства лишавано, и подсъзнателно търси в себе си причината да бъде наказвано по този начин. „Защо моите приятели ядат това, а аз не мога? Какво грешно направих?“ Изведнъж, няколко години по-късно, когато детето е вече извън полезрението ни, ние не можем да контролираме всяка хапка, която то приема.

В този момент, детето започва да се чувства като „отвързано“ и си казва, че може да навакса с всичко, от което е било лишавано през годините

Изведнъж, целта на стратегията ни да контролираме изцяло всичко, с което се храни детето, е отишла по дяволите. Отглеждането на това дете в инкубатор е постигнало точно обратния ефект. Оказваме се в ситуация, в която спешно трябва да мислим нова стратегия как да компенсираме усещането на ограничение, което детето изпитва винаги, когато му кажем „не яж това!“. Веригата на приемствеността между стратегиите в различните етапи от развитието на детето се е скъсала някъде рано и опитите да поправим грешката всъщност усложняват страшно много дългосрочната ни мисия.

„Здравословна храна?! Боже, какви са тези префърцунени глупости?!“

junk-food-effect-on-your-energy-levels_1 В другата крайност са семействата, в които на понятието „здравословна храна“ се гледа с насмешка. Често в подобни семейства почти не се готви или ако това се случва, най-често на котлона има тиган, в който се пържат картофи или пък във фурната има замразена пица, която за 15 минути се превръща в готова „вечеря“.

В едно семейство, в което храната няма своя роля, децата няма как да придобият осъзната нагласа към нея

Ако едно дете вижда в пазарските торби, които мама и татко носят, само шарени опаковки, станиоли, кутии с готова храна или замразени пакети с полуфабрикати, каква мислите е нагласата, която това дете ще развие към храната? Каква е представата, която то ще има относно това какво се приема за „истинска храна“?

Кулитвиране на баланса в детското хранене: къде да теглим чертата и как да го постигнем?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop И стигаме до един кръстопът. Има ли златна среда? Има ли начин да постигнем някакъв еквилибриум, в който балансът се е култивирал с течение на времето и е бил по-скоро възпитаван, отколкото налаган? Има ли как децата ни да познават истинската и естествена храна и да проявяват апетит и любопитство към нея, но същевременно да не растат с усещане, че някой ги контролира? И всичко това, за да не се стига до моменти, в които започват да се крият от родителите и тайно се тъпчат с всякакви боклуци, за да си „наваксат“?

Да оставим децата да ни помогнат да им помогнем да развият здравословни отношения с храната!

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Начин има. И когато става въпрос за деца, за една такава голяма неизвестна като тях, най-добрата стратегия е да ги оставим те да ни посочат какво работи за тях. Децата са толкова различни от нас! Същевременно, те толкова много си приличат едно с друго, независимо от социалното положение, ситуацията вкъщи или навиците им.

Децата обичат да си играят. Това е периодът, в който игрите могат да правят чудеса

На запад все по-често образователните програми се базират на различни видове внимателно разработени игри, които вдъхновяват децата проактивно да проявяват любопитство към различни материи и концепции. Всъщност, любопитството им ги води към една неосъзната прилежност в желанието им да разберат как и защо нещо работи, защо нещо се случва и изобщо да възприемат и осмислят нови материи, понятия и явления.

Кога и как се формира отношението на децата към храната?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop И тук стигаме до отношенията между децата и храната. Винаги съм обичала израза, че децата са като гъби – в този период от живота им, те попиват всичко.

Примерът, който виждат около себе си, е първият стимул, който допринася за формирането на техните навици

Култивирането на здравословни отношения с храната трябва да стартира от възможно най-ранна детска възраст. Децата трябва да бъдат поставяни в ситуации, в които виждат храната като важен фактор за техния живот и развитие. Наша е ролята да показваме на децата, че храната е нещо съвсем различно от манджа, която мушкаш в уста надве-натри. Наша е отговорността да създаваме за децата си ситуации, в които те имат шанса да изградят своя собствена връзка с храната.

Да оставим децата да си поиграят с храната

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop И понеже вече разбрахме, че игрите са една от най-успешните стратегии за „запалване“ на искрицата на детското любопитство, тук опираме до един падарокс. Свикнали сме да казваме на децата си „не си играй с храната“, но всъщност точно игрите с храната имат най-голям шанс да накарат децата проактивно да започнат да проявяват интерес към различните продукти, да започнат да опознават непознати съставки, а в последствие и да са много по-склонни да ги опитат.

Как да накараме детето само да пожелае да опитва нови храни?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Чрез експерименти е доказано, че когато едно дете бива включено в процеса на приготвяне на храната, то придобива усещане за контрол. В този момент, салатата спира да бъде просто някаква гадна трева, която детето не иска и да погледне. В този момент, салатата става нещо, което детето е измило и накъсало, това е продукт на неговия труд и съответно то усеща принос в целия процес. А това усещане го прави много по-склонно да дегустира този допреди това непривлекателен продукт.

Храната като форма на изкуство

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop

Една от философиите, които пропагандирам пламенно е, че храната е изразно средство

Храната и най-вече естествената, истинската храна, истинските продукти – плодове, зеленчуци, ядки, подправки, билки…всички те обуславят един необятен океан от естествени цветове, форми, текстури и аромати, с които можем да творим чудеса! Какво се случва, когато дадем на детето боички, флумастери и бял лист, гланцово блокче, ножица и лепило, или просто топче пластилин? Детето започва да твори! Детето се впуска по вълната на вдъхновението си и му се оставя то да го отведе до всякакви непознати и вълнуващи места. Сега си представете, че направим същото с храна.

Когато децата творят…

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Какво ще стане ако дадем на детето различни плодове и зеленчуци, различни зрънца и семенца, някоя формичка за изрязване и седнем до него с един нож, готови да асистираме? Това, което се случва, е една магия. Една експлозия от вдъхновение и усещане за безграничност. Една симбиоза между възможност за детето да се забавлява по напълно нов и непознат начин и същевременно да види, че храната, здравословната и истинската храна, може да бъде негов приятел, негов партньор в игрите, изразно средство, чрез което да претвори цялата си емоция и енергия в нещо красиво, пъстро и креативно.

Здравословна работилница за пролетни вдъхновения на Софи от Foodie Boulevard

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Точно това се случи миналата неделя по време на моята първа за годината Здравословна работилница за пролетни вдъхновения. Заедно с няколко дузини деца и техните майки, татковци, баби и дори дядовци, заедно „нарисувахме“ десетки пролетни картини само и единствено с естествени продукти и съставки. Започнах да организирам здравословни работилници на различна тематика преди година с основната идея да показвам на малки и големи, че здравословната храна може да бъде не просто полезна, а наистина забавна и много вкусна. Целта на работилниците е, чрез творческия процес участниците в тях да се запознават с различни здравословни продукти и съставки и да научават повече за полезните им свойства, както и да получават идеи как да ги включват в менюто си по-често. Макар някои от работилниците, които организирам, да са предназначени за родители и да съдържат и лекционна част, последната ми здравословна работилница беше много различна.

Когато детето е творецът, вдъхновителят и властелинът…

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Най-важният герой в нея беше детето. Детето беше творецът, то беше вдъхновителят, то беше властелинът на плодовете и зеленчуците. Концепцията на тази здравословна работилница се базираше на това да използвам играта като средство да мотивирам децата да проявят любопитство към различните продукти, да „творят“ с тях, а защо не и да дегустират разни продукти, които никога не са опитвали преди.

Кога здравословната храна става приятел на детето?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Да видиш как едно дете изяжда по собствена инициатива стрък след стрък копър и магданоз, да видиш друго как си гризка стрък целина ей така между другото, да видиш трето как преодолява срама си и опитва хапка със сладък картоф, козе сирене и куркума, това са гледки, които те зареждат с такъв невероятен оптимизъм, че осъзнаваш, че проблемът далеч не е в децата. Проблемът не е, че децата ни са „злояди“ или капризни, не харесват това и онова и отказват да ядат нещо различно от пакетирани боклуци. Проблемът е в нас, защото ние не ги поставяме в ситуации, в които сами да създадат здравословна връзка със здравословната храна и да я направят свой приятел.

Какво прави храната фактор от социално значение?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Приготвянето на храната е една от онези дейности, които могат да способстват за това да развием едни по-близки и по-пълноценни отношения с децата си. Храната е онова нещо, което има абсолютно една и съща роля във всяка точка на земята – храната ни обединява с най-голяма притегателна сила. Около трапезата се събираме за най-големите празници, около трапезата празнуваме ражданията, рождените си дни, дипломиранията и сватбите си. Изобщо, масовата нагласа, че храната е просто едно гориво за тялото, е толкова, толкова грешна!

Храната не е ядене, а кулинарията не е готвене.

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop Храната е избор за живот, лична философия, храната е информация за нашия организъм, послание какво искаме да направим с този организъм. Не е никак случайно клишето, че ние сме това, което ядем. Но малко по-точно е нещо друго – ние сме това, което усвояваме. Всичката онази храна с шарените опаковки и безбройно многото абревиатури и еднобуквени елементи в списъка на съставките – това е информация, която организмът ни няма как да усвои, защото той не я разбира. Няма как телата ни да усвоят такава информация, защото тя не съдържа нищо, което може да бъде усвоено. Тази информация е непозната за организма ни и той просто я трупа и складира някъде там, а органите ни, функциите ни и всичките ни системи работят в режим на стрес, защото онова гориво, което им даваме, не им позволява да работят с пълния си потенциал.

Защо е важно да се грижим за връзката си с храната?

Foodie-Boulevard-healthy-kids-workshop От нас зависи да създаваме за себе си и за семействата си ситуации, които да способстват за развитието на здравословна връзка с храната. Точно както отношенията между хората трябва да бъдат обгрижвани, за да бъдат пълноценни и да се развиват, така и нашата връзка с храната трябва да бъде обгрижвана, за да не забравяме, че храната е наш приятел и нейната роля е да ни помогне да се превърнем във възможно най-добрите свои версии. Подарявайте на децата си това отношение, научете ги как да се забавляват с храната, покажете им, че тя може да бъде техният най-добър приятел, не скачайте в крайностите, а работете заедно с тях за постигане на баланс, оставете ги да ви покажат как учат най-добре и резултатите няма да закъснеят!————————————————————————————————————Повече за мотивацията ми да организирам здравословни работилници може да научите тук.  Ако имате идея за партньорство или искате да се включите в следващата работилница като спонсор или доброволец, както и за всякакви други въпроси относно организирането и провеждането на работилниците може да ми пишете на foodieboulevard@gmail.com. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1