Food Revolution Day 2017 - вкусно вдъхновение за малки и големи

Творческа здравословна работилница на Софи от Foodie Boulevard

 

Революцията на новото време!

Food Revolution Day стартира като инициатива на Food Revolution Foundation през 2010. Днес инициативата има хиляди посланици в повече от 120 страни. В сърцето на тази прекрасна мисия е Джейми Оливър. Световно известен готвач и своеобразна икона на новото време. Революционер, смел мъж, съпруг и баща, който не се страхува да разбива статуквото и смело се хвърля в амбициозната мисия да популяризира здравословния начин на живот, готвене и хранене, като вдъхновява все повече хора да правят този избор за себе си и семействата си.

food-revolution-day-2017

 

Food Revolution Day 2017

Food Revolution Day 2017 беше толкова въздействащ! Тази година за пръв път отбелязахме деня в България не с единични събития, а с мащабна, синхронизирана национална кампания!

food-revolution-day-2017 Аз, като посланик на инициативата и като един отдаден ентусиаст за каузата на популяризирането на здравословното хранене и готвене, имах честта да проведа своя работилница като част от националната кампания в хотел Метрополитън, София.

Благодаря на прекрасния екип на хотела - хора, които смея да наричам приятели, защото показаха такава невероятна съпричастност към нашата кауза и ни подкрепиха с каквото им поискахме! Напълно безвъзмездно ни осигуриха уютния ресторант на хотела като място за творчество и огромна част от продуктите, с които участниците в работилницата твориха! 

food-revolution-day-2017

 

Здравословни работилници в страната

Посланици и доброволци, спонсори и приятели - будни ентусиасти и революционери на новото време - всички ние организирахме и проведохме общо 36 работилници, в които се включиха 835 деца в цялата страна!

food-revolution-day-2017 Сред локациите ни бяха градовете София (7), Пловдив (2), Варна (8), Бургас (1), Русе (1), Стара Загора (4), Велико Търново (2), Кърджали (1), Момчилград (1), Казанлък (1), Добрич (2), Монтана (3), Ботевград (1), Перник (1), Севлиево (1)! Една истинска армия от отдадени и осъзнати хора, които вярват, че здравословната храна е в основата на качествения и пълноценен живот. Искрено благодаря на всички за отдадеността и безвъзмездната подкрепа, която ни позволи да направим този ден толкова мащабно прекрасен. 

food-revolution-day-2017

 

Творческа здравословна работилница на Софи Йотова от Foodie Boulevard

Моята работилница беше по-скоро творителница, защото "работа" нямаше :) Имаше толкова много творене и такава невероятна забава както за децата, така и за техните родители!  Работилницата изследва храната като социален фактор и образователен катализатор за деца и родители и включи различни креативни занимания за стимулиране естественото любопитство на децата към здравословната храна.

 

ИГРА 1: Мисли бързо! – кой ще разпознае най-бързо любимите здравословни герои?

 

food-revolution-day-2017

 

ИГРА 2: Познай плода/зеленчука! – можеш ли да „четеш“ с ръцете си?!

 

food-revolution-day-2017

 

ИГРА 3: Добре дошли в екзотичните страни! – познаваш ли богатството от плодове и зеленчуци от близки и далечни земи?

 

food-revolution-day-2017

 

Практическо занимание 1: КАКВО ДА „СГОТВИМ“ БЕЗ ДА „ГОТВИМ“?!

 

food-revolution-day-2017

 

food-revolution-day-2017

 

Практическо занимание 2: ДА РИСУВАМЕ С ХРАНА! 

 

food-revolution-day-2017 food-revolution-day-2017 food-revolution-day-2017

 

Защо ни пука?

По данни на СЗО България е на пето място по затлъстяване при децата в Европа от 32 държави. Прогнозата за България, ако не бъдат предприети мерки е:

  • До 2025 ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване
  • Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние
  • 2 000 ще имат диабет тип 2
  • 18 000 ще имат високо кръвно налягане
  • 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.

food-revolution-day-2017

 

Кой ни подкрепи?

 

food-revolution-day-2017 food-revolution-day-2017

Благодаря безкрайно на всички, които подкрепиха както моята, така и всички останали работилници в страната. Националните ни спонсори от Крина,  Lagarone, Smart Organic, Frudada, Gimel, образователните играчки КОТО и всички останали революционери на новото време, които несъзнателно пропускам да цитирам... Ние заедно сме хората, които имат силата да променят нещата в посоката, която ще гарантира по-различни цифри от цитираните песимистични прогнози на СЗО!

food-revolution-day-2017

Сърдечни благодарности и за моите отдадени доброволци, които избраха напълно безвъзмездно да посветят няколко часа от съботната си сутрин на това прекрасно събитие. Страхотни сте! Без вас нямаше как да се случи тази вкусна и вдъхновена магия!

food-revolution-day-2017

 

А сега накъде?!

Food Revolution Day не е един ден в годината. Това е изборът, който можем да правим за себе си и семействата си всеки ден. Food Revolution е стил на живот, лична философия и култивирано поведение. Това е вярата, че храната е много повече от гориво за тялото. Тя може да бъде най-мощният социален фактор и образователен инструмент, чрез който да стимулираме креативността и любопитството на децата.

Ние сме революционерите на новото време. Ние решаваме да покажем, че здравословната храна може да е красива, вкусна и привлекателна. Може да е стратегическа за тялото и ума. Може да е сближаващ  инструмент за семейството, инструмент за претворяване на вдъхновението.  Ако искате да ставате част от подобни творчески работилници и извън официалните празненства по повод Food Revolution Day, свържете се с мен на foodieboulevard@gmail.com или на https://www.facebook.com/FoodieBoulevard/.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1