Порция щастлива храна с характер

Здравословният фюжън на Софи от Foodie Boulevard на StrEAT Fest 2017

happy-food-happy-people

Миналата събота се случи първият уличен гурме фестивал в България организиран от Бакхус - StrEAT Fest

Искам да благодаря на целия екип, който сътвори това събитие, за смелостта. Но не искам да им благодаря просто от позицията на някой, който се оказа част от фестивала, защото това да имам честта да застана на щанда на Бакхус&Kaufland не беше ни най-малко планирано от мен.

Аз щях да бъда на StrEAT Fest така или иначе. И щях да чакам на опашката кротко, макар и леко гладно или жадно. Защото съм супер щастлива, че в България такова нещо може да генерира такъв огромен интерес! Защото храната не е просто манджа, а нещо много повече. И българинът вече зрее за това с все по-нарастваща скорост!

Храната е инструмент, канал, език, пътешествие. Дестинацията е хармония. Щастие. Пълноценност. Просто откровено многоизмерно, пълнокръвно и пъстро удоволствие! И всички, които ”родиха” това събитие, знаят това :)

happy-food-happy-people

Често казвам, че храната, която създавам, е щастлива храна. Това, че е и здравословна и се грижи за здравето и тялото ми е избор, който съм направила, но който не е самоцел.

С годините си дадох сметка, че храната е огромен фактор в моя живот. Не, защото живея, за да ям. Нито пък ям, за да живея. Всъщност, храната е фактор, защото съм склонна да развивам зависимост към нея. Опасна. Обезоръжаваща. Смазваща. Караща ме да се чувствам като пълно нищожество, защото нямам воля да се контролирам.

Отне ми много време да си призная, че никога няма да мога просто да ям. Защото дълги години аз превръщах храната в инструмента, с който исках да поправя счупеното си емоционално и психическо състояние. Но не успявах и се преструвах, че това не е така.

Когато най-накрая приех, че това е факт, нещата се промениха.

happy-food-happy-people

Започнах да се уча да се радвам на храната като на преживяване. Ама не на яденето. А на съществуването и раждането на храната. На пътя на храната от там, където се ражда, до там, където стига до нас.

Започнах да се уча как храната да не ме контролира. Започнах да си играя и да усвоявам умения, чрез които да използвам този инструмент за конструктивни цели.

И осъзнах, че оптималният начин за мен това да се случва е да превърна храната в свое изкуство. И то здравословната храна. Затова всяко нещо, което сътворя, носи парченце от моята душа. И е красиво. И има свой характер. И процесът на приготвянето му ме е направил щастлива, защото знам, че ще усмихна всеки, който се докосне до него - дали само визуално или и вкусово. 

StrEAT Fest 2017

happy-food-happy-people

Миналата събота се случи първият уличен гурме фестивал в България организиран от Бакхус - StrEAT Fest.

Съвсем нарочно няма да адресирам онази част от отношението на аудиторията по време и след самия фестивал, която беше изцяло фокусирана върху проблемите с логистиката, усложняването с фестивалната валута и дългите опашки.

Ясно е, че за това може да се каже много. Ясно е и, че аз нямам право да говоря за това, защото не бях на опашката, а бях от другата страна.

Имах честта да бъда поканена от Бакхус&Kaufland да открия техния щанд и да зарадвам ранобудните посетители на фестивала с една слънчева и щастлива закуска.

happy-food-happy-people

happy-food-happy-people

За смелостта, прегръщането на грешките и научените уроци

По този аспект от темата ще кажа само, че е много трудно да си иноватор. Изисква се чудовищно много смелост, изключително жонглиране с милион мисли, задачи, хора и неща. Изискват се безумно много компромиси и пълна готовност да правиш грешки и дебелокожие след това да можеш да ги приемеш с достойнство.

happy-food-happy-people

happy-food-happy-people

Когато имаш всичко това в арсенала си от инструменти, с които се гмуркаш в живота и в призванието си, ти си напълно наясно, че никога нищо няма как да се получи точно според плановете ти.

Напълно си наясно, че шансът да се объркат една камара неща, е гигантски. Особено, когато правиш такава мащабна организация.

Наясно си, че ще има много хора, които ще критикуват всякакви аспекти от работата ти и несъзнателно ще се опитат да те убедят, че целият труд, всички емоции, целият стрес и всичката енергия, които си хвърлил, са ей така, напразно. И същевременно другото натежава. 

happy-food-happy-people

happy-food-happy-people

Натежава желанието да създаваш. Натежава притегателната сила, която те води към новото, към неизвестното, към леко страшното, но към онова, което има пълния потенциал да се окаже мега яко! И натежава вярата, че пътят си струва. Че всяка грешка е важна и е ценен урок. Че щастието, удовлетворението, усмивките и приятното прекарване, което ще подариш на хиляди хора, си струват напълно, въпреки негативизма, който неминуемо ще дойде от други посоки. 

happy-food-happy-people

Кога “негативното” е “позитивно” 

Критиките и негативизмът също са важни и ценни. И казват нещо много повече, ако успееш да преглътнеш болезненото чувство и се зачетеш между редовете. Да, имаше неща, които не се харесаха на много хора. За съжаление. Но и за щастие! Защо?

Защото тези опашки казаха, че и у нас има потенциал да се случват такива смели неща и амбициозни проекти. 

Защото тези опашки казаха, че българинът не се кефи само на сеир и на едноизмерни примитивни забавления. 

Защото тези опашки казаха, че тук има достатъчно хора, чието съзнание и душевност се “хранят” от един друг тип преживявания.

Е, не ми се получи да не коментирам много ;) Нищо. Обичам да облъчвам с позитивизъм. На който му е в повече - има пълната свобода да е несъгласен с мен. Уважавам хората, които обичат да влизат в полемика, защото там се ражда много истина. А който е съгласен с мен - супер, явно сме от една кръвна група!

happy-food-happy-people

Порция щастлива храна с характер

Всички, които успяха да се събудят раничко в събота сутрин и се добраха до моя щанд на Женския пазар, успяха да се порадват на моята пъстра селекция в стил здравословен фюжън.

Благодаря на тези, които ме уважиха и дойдоха толкова рано специално заради мен и моя прословут брънч! За мен беше истинско удоволствие да ви видя да похапвате от моите творения, а от усмивката ми по снимките това си личи най-добре ;) 

happy-food-happy-people

Благодаря и на Бакхус&Kaufland за поканата да стана част от техния щанд - това беше преживяване, което ще помня дълго!

Благодаря и на моите приятели от Pandora handmade jewelry, които ми направиха тази супер яка тениска от снимките, която си е съвсем истинска рецепта за здравословен шоколад :)

И най-вече благодаря на моя най-почетен дегустатор, който както винаги беше неотлъчно до мен и запечата всички тези вълшебни кадри. 

Ето и какво хапнахме:

Щастливи бананови - какаови - кокосови мини палачинки 

happy-food-happy-people

happy-food-happy-people

Продукти: 

Количество: всичко е на око, целта е средно гъста смес

Основа: яйца, банани, оризово мляко, фурми, брашно от лимец

  • Бананови: + яйца, кокосово масло при нужда за тигана
  • Какаови: + какао, мед, семена чия
  • Кокосови: + кокосов крем, кокосово масло

Хапки за гъдел “Трикольор”

happy-food-happy-people

happy-food-happy-people

Продукти:

Основа: протеиново хлебче - аз си го купувам от Kaufland

Основен топинг: извара + сирене от кашу Сире-нека 

  • Бяло: нахут, маслини, пушена сьомга
  • Зелено: спанак, авокадо, сол
  • Червено: слънчогледов тахан, сушени домати, сол

 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1