Отвъд чинията: храната - моят приятел

Документален филм: Ролята на храната в образованието и възпитанието

 

 

beyond-the-plate

 

Парадоксът дърво без корен

Знаете ли какво е пълен парадокс? Пълен парадокс е да връчиш на някого книга и да му кажеш "Чети!" без да си го научил на азбуката преди това!  Точно това се случва, когато очакваме от тийнейджъри и още по-пораснали хора да се хранят здравословно и пълноценно, без тези хора да са наясно какво представлява това отвъд масовите митове и широкоразпространените заблуди. А проблемът никак не е в липсата на информация, напротив.

 

p1210743

 

Когато "по-малко" постига "повече"

Информация има толкова много, че чак е страшно. Но наличието на информация никак не гарантира информираност! Ако един напълно незапознат с тази материя човек реши, че иска да промени навиците си и да започне да се храни здравословно и пълноценно, обстрелът от агресивен маркетинг с огромен етикет НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНОТО ЗДРАВОСЛОВНО, НА КОЕТО НЯКОГА СИ ПОПАДАЛ е напълно способен тотално да обърка и да откаже иначе ентусиазирания новак. 

p1210922

Не знам защо си мислим, че единственият начин дадена стратегия за пълноценно и оптимално хранене да е ефективна и да работи дългосрочно, е тази стратегия да е комплексна за схващане, сложна за следване, да изисква да сме в постоянен дистрес и да следим всяка хапка, всеки грам и всяка глътка въздух, които поглъщаме... Истината е, че няма нужда да е сложно. Да, има стотици препоръки, които можем да следваме, стотици режими, които ще постигнат бързи резултати, стотици екзотични храни, които ще ни дадат енергия като на Попай и дълголетие като на японците...но реално... има ли смисъл от стремежа към абсолютна здравословност? 

p1220153

Не и ако искаме нещо да работи дългосрочно.  Не и ако искаме постигнатите резултати да не са изключението, а да се превърнат в норматаНе и ако искаме да живеем пълноценно и да не превръщаме храненето си в обсесия, която вреди на социалния ни живот и ни причинява емоционален и психически дискомфорт. 

Не, защото понятие като "абсолютна здравословност" не съществува. 

Не съществува най-добър начин на хранене. Не съществува най-правилна информация, защото хората са различни и техните организми имат нужда от различни неща. Тоест, няма абсолютно универсална формула как да се храним най-добре. Това обаче, което съществува все по-осезаемо, са страшно много хора, които нямат "основите". Хора, които искат да четат без да знаят азбуката. Хора, които не са осъзнали, че основният смисъл и най-важната роля на храната са много отвъд това, което имаме в чинията. 

p1210763

 

Защо трябва да ни пука какво ядем?

Не знам колко още време ще мине преди колективно да осъзнаем, че основният смисъл на избора с какво се храним никак не се отнася към това как изглеждаме. 

Храната е най-лесната превенция на здравето ни. Точка. 

Храната е най-лесният за контролиране фактор, който има отношение към това в какво състояние ще бъде здравето ни след 10, 20, 30, 50 години.  И за да можем да правим осъзнати и информирани избори за храната си, тя трябва да стане част от терминологията на нашия живот извън територията на масата. И то възможно най-рано. 

p1210784

 

Отвъд чинията: храната - моят приятел

От няколко години се вълнувам от концепцията за ролята на храната като инструмент във възпитанието и в образованието. Провела съм множество работилници със стотици деца, които във времето са ми показали, че творческите занимания и игрите с храна са най-ефективният и дългосрочно успешен механизъм за култивиране на здравословна връзка между децата и храната. 

Преди около две седмици за пръв път влязох в училище. И стана магия.  Заснех този съвсем импровизиран документален филм, който нарекох Отвъд чинията. Вярвам, че от децата можем да научим не по-малко от това, на което ние можем да научим тях. И във филма се вижда защо! 

p1210754

Ако искаме да научим децата да обичат и да избират пълноценната храна, трябва да им дадем азбуката. Наша е ролята да създадем място на храната в съзнанието на едно дете по начин, който да го ангажира и вълнува, да буди любопитството му и да го стимулира да учи по ненатрапчив и забавен начин.  Мечтая си някой ден да няма нужда да влизам физически в класната стая, за да се случва това. Мечтая си всяко училище да осъзнае колко важно е разговорът за храната да бъде част от учебната програма! Какъв е смисълът да отглеждаме образовани деца ако преди всичко не се грижим за здравето им? А всъщност първите крачки са толкова лесни!

p1210854

 

Мечтите са, за да се сбъдват!

Мечтая си да има хора, които няма да подмятат пренебрежително с ръка, когато им кажа, че се занимавам с култивиране на дългосрочни здравословни навици за малки и големи. Мечтая си, че като чуят отговора ми ще питат "Как да помогна?!" 

Мечтая си, че няма да чакаме да идва време за Food Revolution Day, за да организираме различни инициативи, които да създават място на храната и отвъд чинията. Всеки месец. Всяка седмица. Всеки ден. Стъпка по стъпка. Аз съм действащ мечтател. И всяка стъпка скъсява дистанцията до дестинацията, дори най-малките! Ако вярвате в каузата и в смисъла й - споделете видеото с близките си. Нека промяната започне от домовете ни!      

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1