Практично готвене за заети хора

Защо е важно храненето на работното място? 

Независимо дали се интересуваш от здравословно хранене или не ти пука особено какво ядеш, храната е един от най-мощните дългосрочни инструменти не просто в грижата за здравето и благосъстоянието ни, а и по отношение на продуктивността и фокуса ни на работното място. 

В статията Храната, която консумираш, определя продуктивността типубликувана в Harvard Business Reviewдоцент доктор Рон Фрийдман изследва връзката между хранителните ни навици на работното място и когнитивните ни функции, концентрацията и мотивацията ни в работата.

Как храната се отразява върху работния процес?

Фрийдман дава конкретни примери за това как подценявайки ролята на пълноценното хранене през работния ден, ние несъзнателно лишаваме работодателя си от максималното, на което сме способни.

Липсата на разнообразни цели и непреработени храни в менюто ни се отразява пряко върху синтеза на допамин, който пък играе ключова роля за нашата мотивация и ангажираност на работното място. Макар посягането към бързи храни за обяд - масово поведение на голяма част от българите с корпоративно ежедневие, да ни спестява ценни минути в натоварения работен ден, липсата на важни макро и микроелементи води до летаргичност и чувствително спадане на продуктивността  и концентрацията в следобедните часове.

Какъв е проблемът?

Основният проблем, цитиран от повечето работещи хора с натоварено ежедневие, е липсата на време. Динамиката на ангажиментите ни, честата непредвиденост на работния процес и ранните или късни конферентни разговори са предизвикателство дори за ентусиастите в кухнята, които обичат да посвещават време на готвене. А за онези, които не искат да прекарват часове наред над печката, изборът е между това да инвестират огромни суми в поръчки на готова храна или да посягат към дежурните кифли, вафли, дюнери и бургери, в чиято епизодична консумация няма нищо лошо, но които категорично не осигуряват оптималното гориво за мозъка и тялото на един натоварен професионалист.

Има ли решение?

Именно затова през последните няколко години Foodie Boulevard си партнира с различни компании на българския пазар и брандове от здравословната ниша у нас в разработването на порода корпоративни събития от ново поколение, които допринасят за дългосрочно повишаване на ангажираността и продуктивността на работното място. 

Резултатът е иновативна концепция и редица успешно реализирани интерактивни кулинарни работилници "Практично готвене за заети хора".

 

Какво представлява?

Работилницата разбива популярни митове за готвенето, като например, че е сложна, стресираща, досадна и времеемка домакинска дейност и учи хора с динамично ежедневие и ограничено време да приготвят вкусни и пълноценни ястия лесно, бързо и бюджетно.

Целта на работилницата не е да дава универсални рецепти за здравословно хранене, да коментира диети, режими и калории или да залива участниците със суха и неприложима теория. Вместо това, работилницата запознава участниците с практични идеи, адаптивни стратегии и гъвкави подходи за улесняване и ускоряване на готвенето, които могат да бъдат използвани от хора с всякакви финансови възможности, готварски умения, вкусови предпочитания, навици и цели и могат да бъдат адаптирани според техните нужди и желания. 

Каква е целта?

Дългосрочната цел на проекта е да се разработи методология с доказан успех, която да оборудва служителите на различни компании с практични умения и базови познания как да използват храната, за да оптимизират продуктивността си и да се грижат за дългосрочното си здраве.

 

Как работи?

Всяка работилница "Практично готвене за заети хора" адресира най-честите предизвикателства на съвременния работещ българин с натоварено ежедневие, като:

  • чрез демонстрации на живо илюстрира, че готвенето може да бъде бързо, лесно и приятно занимание, дори за начинаещите в кухнята
  • комбинира интерактивни лекционни елементи, диалог с участниците, дегустация на предварително приготвени пълноценни и вкусни ястия 
  • дава възможност на участниците да се включат в приготвянето на различни ястия
  • дава възможност на участниците да задават въпроси и да споделят лични препятствия и да търсят съвети и препоръки как да се справят с тях  
  • прави препоръки на работодателя как с минимална финансова инвестиция може да осигури на служителите си малки кухненски уреди и пособия за приготвяне на вкусна и пълноценна храна на място в офиса
  • дава предложения за типове продукти и храни, подходящи за офисна консумация, с помощта на които служителите могат да си "сглабят" пълноценни и засищащи междинни закуски без термична обработка и без необходимост от специални уреди

Пример от практиката

Най-скорошната корпоративна работилница "Практично готвене за заети хора" осъществихме в софийския офис на норвежката компания за архивиране на документация Documaster

Заедно с избрана селекция от продуктите на нашите приятели от La Garone, Frudada и Meat Me Bar, един преносим котлон, един мини блендер и любимия ми чопър направихме петъчния следобед на две дузини професионалисти с натоварено ежедневие малко по-специален от по принцип.

 

Какво се случи?

Работилницата оборудва посетителите с практични идеи за улесняване и ускоряване на готвенето, даде им възможност да дегустират някои от най-добрите продукти от здравословната ниша у нас, научи ги как да заменят продукти и да си създават свои версии на чужди рецепти и им позволи да се превърнат в кулинарни архитекти и за нула време сами да приготвят сочна пица на тиган за 5 минути и вкусно смути с пресни сезонни продукти. 

Как да докараш работилница в своя офис?

Ако искаш ти и твоите колеги да преживеете вкусното приключение, наречено "Практично готвене за заети хора", попълни формата в края на тази страница.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1