Защо не трябва да тъпчем децата със здравословна храна?

И как да им помогнем да култивират дългосрочни здравословни навици в храненето? 

 

Какъв е проблемът с въпроса "Как да накарам детето си да яде здравословна храна"?

Проблемът е, че "накарването" и "насилването" на децата да ядат здравословна храна не ги кара да искат да го правят. Не ги ентусиазира. Не комуникира на техния език защо това е важно.

Насилственото налагане на здравословно хранене не води до култивиране на дългосрочни здравословни навици, а до намразване на здравословната храна. Води до това детето да започне да се крие и тайно да се тъпче с всичко, от което е лишено вкъщи. И в крайна сметка най-добрите намерения всъщност постигат обратен ефект.

На децата не им пука, че здравословната храна е полезна за тях. Нито, че нездравословната е вредна.

Децата искат просто да се забавляват. Да играят. Да бъдат творци. Да създават.

 

Как тогава да им помогнем да се хранят пълноценно - като деца и като възрастни?

Като им покажем, че здравословната храна може да бъде техен партньор в игрите. Че с нея могат да се забавляват. Да творят. Да създават. 

А здравословните навици? Те идват от само себе си. Като приятен страничен ефект. Не насила. А по желание на детето.

 

Какво да променим в подхода си към децата и тяхното хранене?

  • Познаваш ли дете, което обича да прави неща насила?
  • Познаваш ли дете, което е ентусиазирано да се занимава с нещо, което не харесва?
  • Познаваш ли дете, което иска да се чувства постоянно командвано, критикувано и без каквато и да е липса на избор? 

Такива деца няма.

Точно затова детските творчески работилници на Foodie Boulevard акцентират върху потенциалната роля на храната като партньор в игрите, социален фактор и образователен инструмент.

 

Как го правим?

Концепцията на работилниците е да стимулират естественото любопитство на децата към здравословната храна чрез различни творчески занимания и образователни игри.

Те представляват интерактивни събития със забавно-образователен характер за деца (по желание и родители) с цели:

  • да култивират у децата здравословни отношения с храната
  • да оборудват родителите с идеи как ежедневно могат да култивират здравословни навици в контекста на храната у своите деца

Работилниците ангажират децата в занимания, които използват тяхната креативност и стимулират желанието им да творят. А инструментът е храната!

Различните занимания включват неформални образователни викторини, игри със сетивата и комуникиране на детския език как пълноценната храна всъщност може да бъде на първо място забавна, след това вкусна, а като бонус - полезна за тялото и мозъка. 

Как и твоето дете може да стане част от вкусните творителници на Foodie Boulevard - научи тук.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1