Нарисувай мечтите си. И после ги изяж!

В началото на декември 2019 започнах да водя ежеседмични класове в Англо-американското училище, които нарекох "Food & Fun with Sophie". Името е на английски, защото класовете включват деца от различни държави на възраст между 7 и 12 години и се провеждат изцяло на английски език. 

Класовете реализирам по методологията "Храната - моят приятел", която развивам през последните години.

Методологията включва провеждане на различни творчески и образователни занимания и игри, които използват контекста на храната като стратегия за развиване на креативност, абстрактно мислене и умения за работа в екип у деца.

Като приятен "страничен ефект" или по-скоро като внимателно планирано последствие от този подход, децата проявяват любопитство и интерес към пълноценната храна, запознават се с богато разнообразие от естествени продукти и имат възможност доброволно да дегустират различни храни, които в други ситуации не биха и погледнали. 

Някои от заниманията в рамките на занятията ни включват и небезизвестното "рисуване" с храна, което започнах да използвам като похват още по време на първите детски работилници, които проведох през 2016. 

По време на този тип занятия, всички деца разполагат с най-различни плодове, зеленчуци и други храни, както и с помощни аксесоари, като например острилка за зеленчуци или ножица за подправки, а предизвикателството към тях е да използват материалите, за да създадат ядливо изкуство по предварително зададена тема.

 Децата имат пълната свобода да пуснат въображенията си в действие и да използват творческия си поглед, за да визуализират своите мисли и разсъждения в унисон с темата. 

А една от най-благодатните теми, която винаги е предпоставка за прекрасна творческа динамика по време на класовете, е темата за мечтите. 

Когато децата са поставени в контекст, в който могат свободно да визуализират мечтите си, не съществуват ограничения. Не съществува грешен отговор. Не съществува провал.

Този тип творческа стимулация провокира децата да използват абстрактното си мислене и уникалния си почерк.

Подобен подход сваля напрежението от децата и им позволява да освободят съзнанията си и да претворят вътрешния си свят, вдъхновението, идеите, мислите, мечтите и най-съкровените си желания в нещо физически измеримо. А най-вълнуващото от всичко е, че в течение на творческия процес, децата сами осъзнават, че създават изкуство от храна, което накрая могат да изядат. 

Храната може да бъде много повече от ядене, особено в света на децата, за които все още няма нищо невъзможно. 

Всеки родител може да ангажира детето си в подобни занятия, като го окуражи да си взаимодейства с храната и встрани от времето за хранене.

Подобен подход има дългосрочен потенциал, който постепенно помага на детето да развие увереност в своите умения да разрешава нетрадиционни проблеми - умение, което ще става все по-необходимо за навигиране на динамичната реалност, в която живеем. 

Ако искаш да научиш повече за творческите работилници на Foodie Boulevard и искаш да включиш и твоето дете в такава - пиши ни на hello@foodieboulevard.com 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1